mam problem bo nie wiem czy moge trzymac 3 modliszki razem . sa one jeszcze bardzo małe . niewiem czy tak mozna . ktos mi powiedział ze tak nie mozna ale nie jestem pewna .prosze o pomoc.
Wersja do druku
mam problem bo nie wiem czy moge trzymac 3 modliszki razem . sa one jeszcze bardzo małe . niewiem czy tak mozna . ktos mi powiedział ze tak nie mozna ale nie jestem pewna .prosze o pomoc.
Nie mozna. Pozjadaja sie nawzajem.
no nie zgadzam sie do konca z saurusem. zalerzy od gatunku. nie ktore gatunki mozna trzymac razem. rowniez modliszki mozna trzymac razem tak do L3 (wiekszasc gatunkow).
chociaz oczywiscie uwazam ze lepiej nie ryzykowac i trzymac osobno. czasem mozesz sie obudzic i zobaczyc 1 lub 2 modliszki zamiast 3:].
Ale watpie, zeby on zaczynal od Ceratomantisow (chociaz i te sie zjadaja) ;) Po co ryzykowac?
Ekhem... Ona :P
Ja jestem za trzymaniem oddzielnym modliszek. No chyba że ktoś ma jednego gatunku 200 L1 to niech sobie trzyma, nawet strat nie zauważy a karmy będzie mniej szło. Ale jak ktoś ma 10-15 modliszek to lepiej je rozdzielić i pilnować każdej z osobna.
Ekhem... zerknij w profil ;-) On.
Plusy i minusy trzymania razem.
+ łatwo nakaramić, wrzucamy pokarm i to wsyztsko
+ ładniej to wszytsko zazwyczaj wygląda
+ mniej czasu zajmuje zraszanie
- kanibalizm (nie licząc kilku gatunków)
- nie można doglądnąc każdej modliszki z osobna
- przy małej ilości miejsca jedna modliszka może drugiej przeszkodzić przy przechodzeniu wylinki
- trudno manipulować w pojemniku
no otrzywiscie saurus nie pisalem ze polecam trzymanie razem. wrec przeciwnie. uwazam ze powinno sie trzymac osobno. ale jak ktos chce to moze ryzykowac.
hmmm
przy odpowiednim karmieniu mozna spokojnie trzymac wiekszosc gatunkow razem...
ja tak robilem z hierodulami i specjalnego kanibalizmu nie zauwazylem... ( trzymalem po 10-15 - wyleglo mi sie ponad 300szt)
tylko trzeba duzo zarcia dawac
i po L3 trzeba rozdzielic