tutaj znajduje sie jedno zdjecie a drugie bedzie w drugim temacie o tej samej nazwie
Wersja do druku
tutaj znajduje sie jedno zdjecie a drugie bedzie w drugim temacie o tej samej nazwie
Hierodula membranacea samica imago
Wg mnie jest za "krępa" jak na hierodule.Dla mnie to S.gastrica...
Pozdrawiam
Ewa
DLa mnie tez gastrica, poza tym na zdjeciach, ktore widzialem Hierodule nie maja bialych plamek na skrzydlach, a gastrice owszem.
Niestety obaj się mylicie, to jest SPHODROMANTIS Z EGIPTU, czyli SPHODROMANTIS VIRIDIS. Od innych sphodromantis odróżnia ją choćby kształt pronotum. Skąd je masz? Nie czasem ode mnie? (Sprzedawałem też w Świętochłowicach).
tez mnie dziwil ten ksztalt, ale raczej innych sie nie spodziewalem. Tak czy siak, Sphodromantis a nie Hierodula ;)
Na 100% Sphodromantis !!! Kształt protonum jest identyczny jak u mojej S. sp tanzania !!!
jest to na bank S.gastrica
a jak nie jestes pewny to zobacz na moj profil tam wystawilem jej zdjecie wiec mozesz sobie porownac
Według mnie to raczej jest: Rhombodera basalis. Zadnej innej ona nie przypomina. Powodzenia!!
Czlowieku, gdzie ty w niej Rhomobdere widzisz? Ja mysle, ze jest to Spohdormantis viridis tak jak mowi Pulsar, bo na gastrice ma faktycznie zbyt waski przedtulow.