Kupiłem na giełdzie kwiatowej taką roślinkę i wkomałem w ziemi z torfem do terra dla lancetogłowa jak widać się przyjeła. Chciałbym wiedziec co to za gatunek.
Z góry dziękuje za odpowiedź
http://p1.labfoto.pl/photos/p/1/c/1c...4ef-849658.jpg
Wersja do druku
Kupiłem na giełdzie kwiatowej taką roślinkę i wkomałem w ziemi z torfem do terra dla lancetogłowa jak widać się przyjeła. Chciałbym wiedziec co to za gatunek.
Z góry dziękuje za odpowiedź
http://p1.labfoto.pl/photos/p/1/c/1c...4ef-849658.jpg
prawdopodobnie jakiś rojnik ich jest bardzo dużo odmian, ale nie jestem pewna:P
Jeśli rojnik to sprzedawca jest oszustem - większość nie nadaje się do uprawy w domu. Może to być któryś z mieszańców Echeveria, lub Orostachys - niestety roślina na zdjęciu ma widoczne odbarwienia spowodowane brakiem światła. Roślin o takiej budowie jest wiele, rozpoznasz ją gdy zakwitnie. Ale.... 1. żadne sukulenty nie nadają się do uprawy w torfie! 2. ten nie nadaje się do uprawy w terrarium - widać po nim, że mu te warunki nie służą. Długo się nim nie nacieszysz jeśli go z terrarium nie wyjmiesz.
Zostawie go i przekonam się. A co do torfu to jest zmieszany z ziemią (z przewagą ziemi)
to jest sukulent, i jak pisza we wszsytkich poradnikach to wilgoc je zabija!!wiem bo mam go w domu i raz chcialem go dac do terra. wyjmij jak najszybciej. Nadaje sie do terra dla lampartow.
jaka wilgotność może być największa?? dla tego sukulenta
Dowal do tego sporo (50%) żwiru lub grubego piachu. To mu wybitnie polepszy warunki.
ja uważam że to jest jakas Echeveria jak pisał mordd.
lubią raczej słońce, i brak większej wilgotności oc nieznaczy że masz jej nie podlewac ;P
poszukaj na necie jakiś dokładnych informacji. W sumie eszeweria jest taka że jej wystarczy że jest i tyle. Ale co do trzymania w terra to raczej sie nie nadaje bo będzie miała zadużą wilgotność.
moim skromnym zdaniem rojnik, który został wypędzony ze zmniejszoną ilością światła niż ma zapotrzebowanie. Położe jak najbardziej piaszczyste. Nie podlewać, tylko zraszać i to wtedy, gdy podłoże calkiem przeschnie Dużo światła - tak jak do wszystkich sukulentów.