witam,
przed chwilką dostałem od cioci szczepke bananowca.... czy znacie jakiś ciekawy opis tej roślinki, lub powiedzccie mi coś na jej temat, podajcie linki do stronek itp. Z góry dziekuję
Wersja do druku
witam,
przed chwilką dostałem od cioci szczepke bananowca.... czy znacie jakiś ciekawy opis tej roślinki, lub powiedzccie mi coś na jej temat, podajcie linki do stronek itp. Z góry dziekuję
najpewniej chodzi o bananowca karłowatego, mam troche podstawowych informacji o nim:
dorasta do 1,5-2 metrow, dosc szybko rosnie, potrzebuje intensywnego swiatla, rosnie w normalnej temp. pokojowej ale w zimie potrzebuje min.15 stopni, latem podlewac 2-3 razy w tygdoniu obficie, w zimie raz na 10 dni, spryskiwac dodatkowo 1-2 razy w tygodniu, najlepiej rosnie na gliniastej ziemi, zyje 4-5 lat i choc nie jest bardzo trudną roslina, potrzebuje duzo przestrzeni.
pewnie mordd pomoze wiecej ;)
wrażliwy na przędziorki ;-)
i świetnie rośnie na balkonie latem, (ale daj w miejsce półcieniste) i wystaw go dopiero gdy mine ryzyko przymrozków :P
I nie znosi suchego powietrza! Zimą są poważne problemy z zasychaniem liści a spryskiwanie mało daje. Nieco ratuje sytuację stawianie na mokrym keramzycie, ale skutkuje tylko przy małych roślinach. Najpiękniejszy egzemplarz jaki widzialem rośnie w łazience (oczywiście z oknem) koło prysznica.............. Teoretycznie łatwy, ale trzeba sprawdzić osobiście bo nie wszędzie się udaje.
mój ma już 2 lata i doczekałem się już odrościka :D
mój ma ok. 10 cm :P
mój bananowiec ma rok i 5 odrościków :P
ja swoje bananowce jak maja okr wielkosć to sinamw poprzek zeby nie rosły wyzej i czekam aż nowe liscie wypuszczą w ten sposób mam drzewko do terra o okr. wielkosci i wiem ze nie bende się z nim męczył w terra jak za duze urosnie ;)
pozdro Double !!
szacuneczek
Bananowiec nie ma pnia - to są ogonki liściowe, ich obcięcie powoduje usuniecie jedynego istniejącego stożka wzrostu i zamieranie rośliny. NIE wolno obcinać bananowca! Jedynym uzasadnieniem może być wywołanie tym sposobem rozwoju odrostów wokół rośliny matecznej, ale lepiej je po prostu odciąć i przesadzić.