Witam...
Moze troche z innej beczki....ale moze jest ktos wsrod Was kto interesuje sie ta sztuka...a moze jest ktos kto sam prowadzi drzewka??
Wersja do druku
Witam...
Moze troche z innej beczki....ale moze jest ktos wsrod Was kto interesuje sie ta sztuka...a moze jest ktos kto sam prowadzi drzewka??
siema ja mam od roku jedno drzewko bonsai, nie wiem co to za gatunek ani co to jest na wiosne mam zamiar sam zaczac hodowac bonsai z malutkich debow.
Pozdrawiam
Nazer.
sprzedaz jakies bonsai jak wyhodujesz?
A jakie ma listki?.....jest lisciaste? iglaste?
Ja wlasnie chce zaczac ksztaltowac bonsai, sosne.....o debie tez myslalem, bo pieknie wyglada jesiienia:)
Nie ma nikogo wiecej?!?!?!?!??!?!?!??!?!?!
Ano jeszcze ja jestem
Kiedys z irgi robilem bonsai, ale potem musialem wyjechac i mi je rodzinka ususzyla
Od tamtego czasu nic
A co do tego debu - jak chcesz wywolac 'ogolne skarlowacenie'? Bo to drzewo raczej duze rosnie i liscie tez ma stosunkowo duze. I jakiej wielkosci mialoby byc docelowo?
Pozdrawiam serdecznie
NukeIt
Ja od roku moze poltora staram sie ksztaltowac bonsai z sosny w stylu kaskadowym (kengai), mialem jeszcze jedno w stylu regularnym ale dopadla je przez zime jakas choroba chyba przędziorki i padło, na wiosne zamierzam dolaczyc jeszcze jakies nowe drzewka, raczej iglaste. Pozdrawiam i zycze powodzenia
ja sie tym troche interesuje, mam nawet jedno samemu wychodowane z buka:).teraz opadły mu listki ale na wiosnę moze am wam jakies fajne zdjęcie. polecam kilkuletni dab szypułkowy. szczerze mówiac kiedys myslałem ze bonsai robi sie z nasionka, ale jak przeczytałem coś o tym to zdecydowanie polecam wam kilkuletnie niewysokie drzewka. NukeIt napisał że zrobił z irgi. irga jet rzeczywiście bardzo łatwa, i można z niej zrobić bosai w ciągu nawet pół godziy (poprzez przycięcie i drutowanie). ale trzeba poczekać do jeieni na wzystkie zabiegi bo wtedy na wiosne ma śliczne listki i wygląda perfekt :)
witam strasznie podobaja mi sie drzewka bonsai ale szczerze mowiac zawsze myslalem ze to jakas strasznie skaplikowana zabawa wiec sie w to nie bawilem. z tego co mowiecie wyglada jakby to nie byla az tak trodne i chyba sprobuje. stad pytanie czy znacie jakies dobre strony o robieniu bonsai?
To bonsai sie robi z jakiś innych drzewek??8-| Myślałam że to taki gatunek drzewka, jak zacząć od podstaw z tą zabawą??Podajcie jakieś linki, Z góry thx
pozdro
czesc.
dopiero teraz trafilem na ten post.. ja od kilku lat interesuje sie tą sztuką. w chwili obecnej mam kilka drzewek. glownie fikusy i bukszpan. mialem jeszcze pieknego jalowca syberyjskiego ktorego prowadzilem juz 6 lat, ale niestety nie przetrwal przeprowadzki.....
D.Z.