Czy ktoś potrafi stwierdzić czy te jasne punkty na świerszczu to roztocze?
Wersja do druku
Czy ktoś potrafi stwierdzić czy te jasne punkty na świerszczu to roztocze?
wg mnie to zwykłe paprochy. tyle mogę powiedzieć patrząc na tą fotkę
czy te paprohy sie ruszaja? :)
Nie zauważyłem żeby się ruszały, ale są na prawdę małe. Możliwe, że to tylko paprochy, ale miałem ostatnio roztocze w innych pojemnikach i się trochę obawiam.
to powinienes juz wiedziec ze roztocza zapieprzaja w kazda strone.. jak te sa nierychome to raczej nie roztocza... chciaz klesz na czyms sie nei rusza a tez jest roztoczem, jedno ejst pewne to raczej nie sa roztocza (te biale)
Wiele rozotczy prowadzi nieruchomy tryb życia, zwłaszcza te groźne pasożytnicze.
Te zasuwające po terrariach to zwykłe saprofity, raczej niegroźne w hodowli, zwalczane bardziej ze względów estetycznych.
Niestety na podstawie zdjęcia nie można określić, czy są to zwykłe paprochy. Bez dobrej lupy niewiele da się powiedzieć. Zobacz, czy mają nóżki i chelicery. Wtedy odpoiwedź jest jednoznaczna (możesz do tego celu poświęcić jednego świerszcza, boo bardzo trudno jest taki "towar" zdrapać.
Niestety nie dysponuję dostatecznie dużym powiększeniem. Ale tych "paprochów" jest niedużo, a świerszcze są w dobrej formie, więc pewnie to nie roztocze.