moje świerszcze zostały zaatakowane przez roztocza.
czy mogę podawać takie zaatakowane świerszcze pająkom i modlichom, czy wszystko wywalić a terra zdezynfekować i zacząć godowlę od nowa??
Wersja do druku
moje świerszcze zostały zaatakowane przez roztocza.
czy mogę podawać takie zaatakowane świerszcze pająkom i modlichom, czy wszystko wywalić a terra zdezynfekować i zacząć godowlę od nowa??
Nie jestem doświadczony ale na chłopski rozum to roztocza przejdą na pająki przy podawaniu, takie moje skromne zdanie.
To zależy gdzie te roztocza przebywają.
Jak na świerszczach pasożytują i przebywają na nich to nie polecam podawać ich pająkom ani skorpionom, jeśli zaś tylko w podłożu to możesz bez problemu podać świerszcze na skarmienie, albo jeśli chcesz możesz uratować hodowlę przekładając do nowego lokum bez podłoża ma się rozumieć same tylko owady.
siedzą na świerszczach:(
i to takie ilości, że ledwo świerszcza widać
a ąwierszcze to maleństwa
w takim wypadku musisz zaczac od nowa hodowle, wyrzuc wszystko i dobrze wymyj terra
No cuż musisz uczynić tak jak mówi koksik.
Te roztocza musiałeś zawlec razem z porcją zarodową świerszczy.
PS. Kiedyś hodowałem świerszcze, na podłożu ( torf z piaskiem ), zalęgły mi się po jakimś czasie wielkie ilości roztoczy, lecz te pajęczaki nie nażucały się świerszczom wogule .
Wtedy świerszcze spokojnie przełapałem do nowego insektarium, tym razem bez podłoża, tylko pojemniczek do składania jajek dla tych owadów miał podłoże.
Roztoczy pozbyłem sie w try_miga.
Zauważyłem że te same roztocza pojawiają się w zaniedbanych i za wigoconych hodowlach mączniaków ( mączników ).
ja mam podloze z platkow jeczmiennych nie torf, torf mam w pojemnikach i jak narazie nic ich nie atakuje(ja mam kameleona np.)tylko mi jeden swierszcz dos duzy padl chyba naturalnie mam nadzieje
jak bys mogl to przeslij mi zdjecie (jak wygladaja swierszcze w roztoczach)na adres RMXUS@wp.pl
z gory dzieki
niestety nieposiadam takowych fotek
świerszcz jest pokryty takim jasnym "nalotem" a jak się dokładnie przyjżeć to widać, że to roztocza
ale caly jest pokryty ?? czy tylko ta czesc miedzy glowa a skrzydlami ten pancerzyk ???