Witam mam pytanie. Na jakie pająki potrzebne jest zaświadczenie aby go sprzedać? Tylko na Brachypelmy czy jeszcze na jakieś inne. Prosze o konkretną odpowiedz.
Wersja do druku
Witam mam pytanie. Na jakie pająki potrzebne jest zaświadczenie aby go sprzedać? Tylko na Brachypelmy czy jeszcze na jakieś inne. Prosze o konkretną odpowiedz.
jeszcze dla : Aphonopelma albiceps i Aphonopelma pallidum
A jeśli mam zaświadczenie o urodzeniu rodziców to jak to sie ma do młodych?
czy to jakoś oddzielnie trzeba zdobyć czy wystarczy ze mają rodzice?
poczytaj forum bylo juz nie jeden raz i nawet nie 5
POZDRO
z tego co wiem na rodziców nie musisz mieć żadnych papierów - przynajmniej u mnie nie wymagają. Zaświadczenie jest potrzebne tylko i wyłącznie przy handlu pajaczkami. Jeśli masz je u siebie w domu i nie zamierzasz sprzedawać, to nie musisz mieć żadnych papierów na nie. Nie wiem tylko cyz to się tyczy wszystkich pająków, czy tylko tych zakupionych przed wejście CITESa w życie. Ale prawda jest taka, że jak pająk jest dorosły, to nikt Ci nie udowodni kiedy był kupiony.
Formalnie aby uzyskać świadectwo urodzenia na młode, musisz udokumentować również pochodzenie rodziców. Jeśli tego u Ciebie nie wymagają, to albo podchodzą do tego ze zdrowym rozsądkiem albo są niedoedukowani.
ale nie słyszałem jeszcze żeby u kogoś w domku był ktoś i sprawdzał:) jeżeli sie myle to mi napiszcie