ja już nie rozumiem czy na wszystkie ptaszniki trzeba ,ieć papiery czy tylko na b.
Wersja do druku
ja już nie rozumiem czy na wszystkie ptaszniki trzeba ,ieć papiery czy tylko na b.
Tylko na Brachypelmy ;)
na wszysatkie Brachypelmy i dwie Aphonopelmy: albiceps i pallidum
już nie trzeba na bezkręgowce (zostały wyłączone z załącznika), ale niestety ktoś na niewiedzy hobbystów zarabia i wcale nie ma zamiaru głośno tego powiedzieć, tak że jesteśmy skazani na rejestracje powyższych pajączków i nietylko bo inaczej nikt ich od nas nie kupi.
Papaj, dziecko drogie, nie myl rejestracji z lista CITES, bo to calkiem dwie rozne rzeczy. Ptaszniki zostaly wylaczone z rejestracji, ale jezeli sie je chce sprzedawac, trzeba miec dokumenty potwierdzajace urodzenie ich w niewoli (oczywscie chodzi tu o Brachypelma ssp. i Aphonopelma albiceps). CITES jest potrzebny do wwozu badz wywozu zwierzecia poza kraje UE. Zaden hodowca nie ma mozliwosci wystawienia dokumentu CITES - to tak, jakbys robil domowym sposobem paszporty...
mam cos takiego :
"orzeczenie lekarsko - weterynaryjne
powiatowy lekarz weterynarii w Sremie dzialajac na podstawie art. 61 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie przyrody z 16.04.2004 potwierdza urodzenie w hodowli przez (......) , zgodnie z dokumentacja rejestracyjna nr (....) z 14.11.2003 Starosty Sremskiego okolo 250 sztuk pajaka Brachypelma albopilosa."
moge sprzedawac czy nie te pajaki????
mozesz
Sprzedawać możesz, ale z kopią tego dokumentu i sądzę, że każda kopia powinna przez sprzedającego numerowana kolejnymi liczbami.
Zgadza się. Mój pajączek jest 184 z 304 urodzonych.