Re: Odpowiedz z Ministerstwa
no to nie ma problemu, my hodujemy BraCHypelmy :D ciekawe jak jest w ustawie, jesli BraHypelmy to nic nie moga zrobic hodowcom :D
Jedyne co z tej odpowiedzi wynika to to ze jesli bedzie sie mialo potwierdzenie przychowku w niewoli przez powiatowego lekarza weterynarii to mozna juz takie pajaki sprzedawac, ale powiatowy lek. wet. nie ma takiego obowiazku a nawet przepisow prawnych nakazujacych mu takie dzialanie.
Czyli wiadomo tyle ile było wiadomo :).
Ciekaw jestem czy jesteśmy jedynym krajem w Europie, gdzie aby trzymać i rozmnażać dwa pająki w domu trzeba zakładać oficjalną hodowlę.
Robercie, ja sie dowiadywalam o zalozenie hodowli. Bylam tam, gdzie rejestrowalam zwierzaki, czyli w wydziale srodowiska i rolnictwa. Nie mozna tam zalegalizowac hodowli, a jedynie zarejestrowac zwierzaki. Na moje pytanie, gdzie w takim razie sie zwrocic, abym mogla miec zarejestrowana hodowle, uzyskalam za odpowiedz zaklopotana mine i wzruszenie ramionami. I kolo sie zamyka... :/
Ja też nie wiem, gdzie hodowlę zarejestrować, ale gdzieś chyba można, skoro w innych miastach to robią.
Ja nie mam pojecia, gdzie we Wroclawiu. W Jeleniej Gorze np. robia to bez problemu w wydziale srodowiska i rolnictwa. We Wroclawiu nie... :/ Obawiam sie, ze co miasto, to obyczaj :/
Ja zarejestrowałem hodowle w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii. Cała "sprawa" polega na nadaniu numeru identyfikacyjnego przez PLW. Postaram się zrobić skan mojej decyzji i wrzucić na forum.
Każda hodowla czy to jest ZOO czy prywatny kolekcjoner musi mieć nadany numer przez Powiatowego Lek. Wet. ( drobna oplata )
Należy równierz prowadzić zeszyt kontroli wet. bo jest się wówczas pod ich stalym nadzorem.
Pozdrawiam
Witold Plucik
"albo inny dokument stwierdzający legalność pochodzenia "
a czy nie mozna uznac tego za zdanie mówiące " jakikolwiek dokument który potwierdzi ze pająk jest legalny- czyli nie łamie przepisów jest wystarczający "
a więc w takim razie rejestwujemy chodowle jak to zrobił coolary i kazdemu kupcowi wypisujemy papierek ze pająk pochodzi z tej chodowli i ze został rozmnozony w niewoli ... , składamy pod tym nasz podpis a jak ze podpis ma moc prawną to i text który podpisujemy uzyskuje taką moc ,,,,
w przepisach cites i ustawie terz pisze " albo udowodnić w sposub satysfakcjonujący ze pająki pochodzą z chodowli " a skoro MOŚ satysfakcjonuje "jakiś"(byle by był ) dokument czyli powinno być oka ??