Nie mogę się doszukać terminu wejścia ustawy o rejestr. zwierząt. Okres 6 miesięcy już chyba minął. Czy weszła jakaś nowelizacja tej ustawy? Czy mogę obecnie zarejestrować legwana na tzw. Oświadczenie Woli?? Legwana kupiłem na początku 2002 roku.
Wersja do druku
Nie mogę się doszukać terminu wejścia ustawy o rejestr. zwierząt. Okres 6 miesięcy już chyba minął. Czy weszła jakaś nowelizacja tej ustawy? Czy mogę obecnie zarejestrować legwana na tzw. Oświadczenie Woli?? Legwana kupiłem na początku 2002 roku.
Okres 6 miesięcy mija z dniem 16 paździrnika
Ojojoj! Jak się nie wie, to lepiej nie pisać.
Nie ma "ustawy o rejestracji zwierząt", tylko Ustawa o ochronie przyrody (http://www.salamandra.org.pl/u_przyroda.html).
Termin wejścia w życie każdej ustawy dość łatwo znaleźć - jest zwykle w ostatnim artykule.
Ustawa weszła w życie 1 maja, więc 6 miesięcy mija 31 października, a nie 16.
Obecnie nie obowiązują żadne "oświadczenia woli", choć na podstawie starych doświadczeń tak się niektórym wydaje.
Szczegółowe informacje "o dziwo" można znaleźć chyba tylko na stronie http://www.salamandra.org.pl/cites/inf/kom_1.php (ja nigdzie indziej nie trafiłam).
Mariolcia
Ojojojo kto niewie ten niewie ;-) mam przed sobą wniosek i oświadczenie o rejestracje :]
Oświadczenie :
Oświadczam, iż zwierzęta wymienione we wniosku o zgłoszenie do rejestru zwierząt należących do gatunków , podlegających ograniczeniom na podstawie przepisów prawa UE stanowią moją własność.
Nie posiadam żadnego dokumentu stwierdzającego legalność pochodzenia zwierząt.
Zgodnie z art.149 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 roku (Dz. U. Nr 92, poz.880)zgłaszam do rejestru w ciągu 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy.
Czyżby mijało 16 października :P:] I mam sąsiadke która pracuje w Urzędzie Miejskim i wypytałem się jej o wszystko bo mam zamiar na giłdzie kupić Boasa :] jest rejestracja na "oświadzcenie woli".......
:-)))
Ustawa jest z 16 kiwietnia, ale weszła w życie 1 maja, a 6 miesiecy liczy sie od wejscia w zycie - lepiej spojrzec w ustawe, niz wierzyc na slowo sasiadce.
Robert pytal sie o "oswiadczenie woli", ktorego obecna ustawa nie przewiduje. Przewidywane jest "zgloszenie". A ze urzedy pewnie wzoruja sie na starych formularzach, to inna sprawa.
> mam zamiar na giłdzie kupić Boasa :] jest rejestracja na
> "oświadzcenie woli".......
No coz - uczestnicy tego forum Ci w wiekszosci przyklasna, bo nie widza nic zlego w kupowaniu nielegalnych zwierzat niewiadomego pochodzenia. Musisz jednak zdawac sobie sprawe, ze:
- kupowanie i mozliwosc rejestracji to zupelnie rozne sprawy i obecnie kupowanie zwierzat bez dokumentow stanowi przestepstwo (to prawo do rejestracji wprowadzono wylacznie w celu umozliwienia rejestracji juz posiadanych zwierzat,
- jesli kupisz zwierza bez dokumentow potwierdzajacych legalnosc pochodzenia i nikt Cie na tym nie zlapie, rzeczywiscie bedziesz mogl je zarejestrowac do konca X, ale juz nigdy go nikomu legalnie nie sprzedaz (sama jestem w takiej sytuacji, bo tez popelnilam w nieswiadomosci ten blad).
Lepiej wiec zaplacic pare zlotych wiecej i kupic z legalnego zrodla weza z dokumentami potwierdzajacymi pochodzenie.
Wiecej na ten temat mozesz sobie poczytac na stronie, ktora podalam (idac w gore jej struktury).
Mariolcia
A teraz mi powiec kto powiedział że będzie kupiony nielegalnie kupuje go w sobote na IV OGGiP w Świętochłowicach z papierami :] tylko mówie że jest oświadczenie woli poniewaz pytałem się mojej sąsiadki ;-)
:-))) To sorry!
Tylko ze jesli kupisz z papierami, to musisz go zarejestrowac w ciagu 14 dni od kupienia, podajac dane o numerach tych papierow. Termin do konca pazdziernika dotyczy tylko zwierzat bez dokumentow - stad nieporozumienie.
Mariolcia
NoOo i wszystko ładnie wyjaśnione tylko niewiem czy Robert Rutkowski coś z tego sie dowiedział :]