Czy ptaszniki rodzaju Brachypelmides tez podlegaja CITES?? Raz nazwywa się je Brachypelmides, raz Brachypelma.
Wersja do druku
Czy ptaszniki rodzaju Brachypelmides tez podlegaja CITES?? Raz nazwywa się je Brachypelmides, raz Brachypelma.
Brachypelmides klaasi na pewno tak - inne nie jestem pewien
według najnowszej systematyki nie ma rodzaju Brachypelmides a dwa należące do niego gatunki B.klaasi i B.ruhnaui należą teraz do rodzaju BRACHYPELMA i według prawa podlegają rejestracji
!!!!!!!!!!!!!POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!
kurcze...... czyli to już 4 gatunki z CITES mam :-( Ale to denerwująco wymyślili.
ale to troche dziwne. Skoro te gatunki jako Brachypelmidesy nie były obięte CITESem to zmiana nazwy na Brachypelma spowodowała że stały sie zagrożone i znajdują się na owej liście..... Po prostu mi się to glupie wydaje.... Nie zarejestruje swoich rachnaui i nikt się nie powinien przyczepić. Jeśli kiedyś uda mi sie je rozmnożyć (narazie to maluszki) to po prostu bedę sprzedawał jako Brachypelmidesy a takie na CITES nie figurują.
Ale będziesz wprowadzał ludzi w błąd sprzedając ptaszniki o starej nazwie. To ja nie zarejestruje Brachypelma vagans i bede go sprzedawac pod starą nazwą Eurypelma dupontii... Eurypelmy nie są objęte CITES-em...
Jak powiedziała mi pani w urzędzie (w Gdańsku) rejestracji nie podlegają gatunki ujęte na liście CITES tylko ujęte w rozporządzeniu ministra. Nie wszystkie z CITES są w tym rozporządzeniu. Brachypelmides (jakiś? - nie pamiętam który) był ujęty :)
pozdrawiam
... a gdzie można znaleźć listę z tymi gatunkami??
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/r...tes/index.html
na tej stronie jest lista jaką miała w ręku pani w urzędzie
pozdrawiam
według tej listy rachnaui nie wymagają rejestracji :)