Jakie ślimaki mają zapłodnienie?Zewnętrzne czy wewnętrzne?
Wersja do druku
Jakie ślimaki mają zapłodnienie?Zewnętrzne czy wewnętrzne?
Ślimaki są hermafrodytami (obojnakami). Rozmnażają się płciowo, poprzez zapłodnienie krzyżowe między dwoma osobnikami. Zapłodnienie jest wewnętrzne.
Pozdrowiaski
Nie wszystkie ślimaki są hermafrodytami ,np. przodoskrzelne w większośći są rozdzielnopłciowe. Natomiast tyłoskrzelne i płucodyszne w większośći są hermafrodytami. W zasadzie zapłodnienie jest wewnętrzne ale np. u niektórych Archeogastropoda , nie ma gonoduktów a komórki rozrodcze wyprowadzane są przez metanefrydium ( wraz ze zbędnymi metaolitami ) do wody morskiej, gdzie następuje zapłodnienie.U tych ślimaków nie ma nie wsytępują narządy kopulacyjne.
Pozdrawiam
Czarna Mamba masz racje. Napisałem tak, a nie inaczej bo wątpię aby Madzik2 miała zamiar hodować slimaki morskie. Generalnie w hodowlach wszyscy mają ślimaki płucodyszne. Może są wyjątki od tej reguły lecz nieliczne.
Pozdrowiaski
O rozmnażaniu ślimaczków można by naprawdę duuuużo napisać, ograniczyłam się jedynie do kilku zdań. W sumie Madzik nie zadała konkretnego pytania, nie napisała też co zamierza hodować. A z tego co się orientuję to niektórzy hodują ślimaczki wodne Ampularie, które dla akwarystów są w zasadzie plagą. Ale masz rację, chyba większość posiada ślimaki lądowe jak np. Achatiny
Pozdrowionka
Mamba chcalbym poznac akwaryste dla ktorego ampularie sa plaga:) to nie takie latwe by ampularie sie rozmnazaly-znam wielu akwarystow co starali sioe je rozmnozyc bez skutku a sa tacy co nie chceli i same sie rozmnozyly:)
Oki , może z tą plagą rzeczywiście przesadziłam;) Chodziło mi tylko o to , że niektórzy je hodują, jako przykład, że hoduje się nie tylko lądowe ślimaczki:). To wszystko:)
Pozdrawiam:)