Witam
Mam pytanie co do zdolnosci samca do kopulacji.
Mianowicie jak długo po wylince samiec jest zdolny do kopulacji tak aby cos z jaj wyszło ;]5 miesiecy 7 miesiecy po jakim okresie samiec staje sie bez uzyteczny ??
CHodzi mi o p. regalis
Wersja do druku
Witam
Mam pytanie co do zdolnosci samca do kopulacji.
Mianowicie jak długo po wylince samiec jest zdolny do kopulacji tak aby cos z jaj wyszło ;]5 miesiecy 7 miesiecy po jakim okresie samiec staje sie bez uzyteczny ??
CHodzi mi o p. regalis
Samiec staje sie bezurzyteczny jak juz sie nie moze podniesc z ziemi:].
byl kiedys podobny temat na forum.Z wypowiedzi Mantida i Awikularii wyniklo,ze samca starsze niz 6 miesiecy po ostatniej wylince,nie nadaja sie juz do zapladniania.Samice pokryte takimi samcami skladaly niezaplodnione kokony.
A to bardzo ciekawy temat nie slyszalem o tym zeby samiec po 6 miesiecy byl juz niezdolny. Naprawde ciekawe, czy ktos z bardziej doswiadczonych hodowcow moze to potwierdzic.
BoNo
heh i jeszcze te sprecyzowanie ...6 miesiecy i koniec:] samce np psalmopoeusow zyja niecaly rok po ostatniej wylince a samce rosalki nie zadko 2 lata ale i ten i ten po 6 miechach jest nei do uzytku..:/. Jakos nie zdaje mi sie zeby to bylo w 100% sprawdzone.
No i samce giogasów i herculesów.Padaja 2 miesiace po ostatniej.
wh6fxe wiem co piszę,tutaj podaje CI link do posta,wypowiadaja się w nim Awikularia i Mantid :
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...01#reply_49112
Jeżeli nie masz o czymś pojecia to się nie odzywaj.
Coz, akurat z moich obserwacji (oraz z obserwacji wielu o wiele, wiele bardziej doswiadczonych specjalistow - Klaas, Schmidt, Kovarik) wynika, ze samce sa najbardziej plodne w wieku 6-8 miesiecy po ostatnim linieniu. Pozniej ich zdolnosc prokreacji slabnie - oczywiscie, mozna dopuszczac nawet 2-letnie samce, ale nie nalezy wtedy oczekiwac, ze wszystkie jajeczka beda zaplodnione. W wiekszosci przypadkow kokon bedzie caly niezaplodniony, lub mlode beda bardzo slabe. Nie ja to wymyslilam i nie powiedzialam tego ot tak sobie. Po prostu stare samce maja o wiele mniej przydatne nasienie, niz swieze. Poza tym prosze wziac pod uwage to, ze samce jedynie w niewoli u nas w domach zyja tak dlugo, w naturze zdarza sie to niezwykle rzadko i jest to ulamek procenta. Podobnie jest zreszta z mlodymi - u nas 90-95% mlodych dorasta do doroslosci, w naturze spotyka to 2-3 samice i 4-6 samce (nie moje wyliczenia, prosze zajrzec np. do Schmidta).
Do puki sie napelnia jest zdolny do kopulacji.
garo
Do kopulacji owszem, ale ze zdolnoscia spermy do zaplodnienia to juz inna sprawa. Kopulacja a zaplodnienie to dwie rozne rzeczy. Eunuch tez moze kopulowac, a samicy nie zaplodni :>.