Planuję zakup swego pierwszego ptasznika, prawdopodobnie będzie to ptasznik tygrysi. Chciałbym się dowiedzieć czy jest on ciekawy w obserwacji.Czy cały czas siedzi w miejscu, czy łaci po pojemiku, kopie itd.
Wersja do druku
Planuję zakup swego pierwszego ptasznika, prawdopodobnie będzie to ptasznik tygrysi. Chciałbym się dowiedzieć czy jest on ciekawy w obserwacji.Czy cały czas siedzi w miejscu, czy łaci po pojemiku, kopie itd.
Jest to dość mały ptasznik ale jest wg. mnie bardzo ładny. Buduje pajęczynowe gniazda. Musisz na niego ciut uważać to są to nerwowe pająki, czasem atakują i wyczesują włoski. Plusem jest to, że nie mają silnego jadu. Są też dość szybkie (ja swojego goniłem kilka razy). Polecam, wystarczy ciut wyobraźni a na pewno sobie poradzisz.
Poczytaj też opisy, tam jest full informacji o nim.
Jak dla mnie bardzo ciekawy pająk do obserwacji... Moje cały czas ulepszaja swoje pajęczynowe chatki.Jak najbardziej polecam.
No to ode mnie małe subiektywne podsumowanie cech na +/- :
+ atrakcyjny wygląd, szybko nabiera kolorów
+ bardzo ciekawe oploty mu wychodzą
+ zdenerwowany szoroko rozstawia nogi, unosi odwłok w górę i straszy wzorkiem
(morda, nie zauważyłem żeby się kiedykolwiek wyczesał..)
+ niewielkie rozmiary, a co za tym idzie niewielkie terrarium docelowo
- strasznie niechlujne, nawet nowo wysprzątane terrarium za dwa dni jest usmarowane wszystkimi możliwymi wydzielinami tak pająka, jak i resztek pokarmu
- dość wolno rosną
- ze względu na to ilość pajączyn i śmieci w terra mało co widać, utrudnia to obserwację znacząco
Werni - moje Cyclosternumy rosną szybciutko, no i się wyczesują - często lata z taką łysą "sznitą" :)
zaje... pajączek poleam jest troche agresywny ale spokojnie sobie poradzisz co do jego nie chlujstwa to tego nie zauwarzyłem
Ptasznik tygrysi to więcej niż albopilosa ( która też potrafi zaskoczyć... ) ale moze być na "pierwszy raz" ;-) są naprawde szybkie , dużo kopie i jest dość aktywny ( jak otworzę boxa to mój zaraz ciekawsko wychodzi , co by tu zjeść... :-)
Powodzenia snowby !
Ja swojego dostalem od dziewczyny pod choinke i juz jest po 4-5 wyl.U mnie rosnie w miare szybko,jak pisali poprzednicy - plecie sporo pajeczyny.Moj zaniepokojony wyczesuje wloski z odwloka.Generalnie woli uciec,zobaczymy jak to bedzie gdy urosnie.Gdybym dzis zaczynal przygode z pajakami to wzialbym go na poczatek :]
Polecam tego spiderka bo jest to sliczny ptasznik.Moja ex-samica troszke paskudzila jak mowil Werni ale charakterek miala tez niczego sobie:)
masa ona nadal ma charakterek :-)