-
HIBERNATUS??? :(
Czesc,kupilem sobie pajaczka(b.vagans 9wylinka),ale szedl poczta teraz az 2 dni prawie 500km,dotarl dzisiaj kolo14,po otwarciu pudelka zauwazylem trupka :(podkurczone nozki pod siebie,zimny....odlozylem go do terrarium,kolo 17 leciutko go poruszylem a on poruszyl przednimi nozkami,tak moze ze 2mm w bok,i przestal..reaguje na dotyk..ale ciagle ma podkurczone nozki...:( ,podlaczylem mu teraz zarowke 60w nad terra,bo mial tylko kolo 22C,teraz bedzie cieplej,jest szansa ze pajaczek przezyje??czy byly juz takie przypadki??pozdrawiam
-
Re: HIBERNATUS??? :(
pierwsza sprawa: NIE KUPUJE SIE PAJAKOW W ZIMIE ZEBY SZLY POCZTA.. i do tego na takim dystansie.. ludzka glupota..
-
nie potrzebnie go odrazu do terra z taką temperaturą włożyłeś bo taki gwałtowny skok temperatury może mu tylko jeszcze bardziej zaszkodzić, mogłeś go zostawić aż by doszedł do temperatury pokojewej a potem do terra tak mi sie wydaje no a teraz możesz tylko mieć nadzieje że wszystko będzie ok...
-
pajak byl 3 godziny w pokojowej temperaturze,wylaczylem mu juz zarowke,on byl przeslany w pudelku gdzie mial luz i bez problemu mogl go ktos poobijac :(
-
aha no to na twoim miejscu zgłosiłbym sie do sprzedawcy i poczekaj z nim do jutra może ożyje...
-
tak to jest jak sie kupuje w zime pajaki przez poczte
-
juz tak zrobilem,sprzedawca wie co sie z pajaczkiem dzieje,cierpliwie czekam co z pajaczkiem
-
no wlasnie bo tu niechodzilo tylko i wylacznie o temperature. niestety ja tez zamowilem cos w zimie dokladnie to scolopendre i jutro dopiero dostane rano. wierze ze wszystko bedzie ok :/
no ale skoro tam byl luz to co innego :/ dobrze ze niepolamal sie :( mysle ze dojdzie do siebie. tylko bez gwaltownych temperatur..
-
Ja zamowilem regalis przy temperaturze okolo 5*C i ledwiutenko przezyla. Przez 4 godziny byla w totalnym paralizu i wykonywala jedynie drgawkowe ruchy.
To bylo przy 5*C, a teraz mam za oknem -16, wiec w zyciu bym w takich warunkach pajaka nie zamawial, tym bardziej poczta.
-
ta zarowka to zwykla 6oW przydymiona ze sklepu,prawie ciepla nie daje,wlozylem termometr do srodka terra,jednak ma tylko 19...coz zarowke znowu wlaczylem ale zrosilem wszystko woda,nie wiem czy dobrze robie,