do rozmnazania chromek, opinia znawcy tematu wymagana :)
witam
dorobilem sie wlasnie doroslej parki C cyaneopubescens
problemy:
-. samica ma 5,5cm cialka, temp w terra 28st w dzien i w nocy
-. samiec 3,5cm cialka, 25st w dzien i w nocy, napelnil sie w tym tyg pierwszy raz
-. samica niedawno stracila apetyt, od dwuch tyg nie je wiec pewnie zbiera sie dowylinki
teraz pytania:
1 jak dlugo (srednio) zbiera sie dowylinki taka dorosla samiczka?
2 jak duze jest zagrozenie ze podczas "mieszkania razem" malutki samiec zniknie pewnego dnia?
3 jak dlugo zyje dorosly samiec chromki
4 ;) czy liczba mlodych w kokonie zalezy bardziej od rozmiarow samicy czy od ilosci nasienia od samca, czy od warunkow w terra podczas skladania jaj?
prosze o jakies konkretne odpowiedzi na powyzsze pytania, najlepiej osoby z doswiadczeniami w tym temacie, to co w sieci juz przeczytalem, odpowiedzi na te pytania znalazlem badz nie, ale chce przeczytac opinie tych ktorzy to "przezyli" ;)
z gory dziekuje
Re: do rozmnazania chromek, opinia znawcy tematu wymagana :)
1) moze b długo ,, - do 1 miesiąca moze trwać faza przedwylinkowa - czyli zczerniała dypa i stawy ,, jeśli chodzi o odstawienie jedzenia przed wylinką to nawet 6 roku :] :] - wiesz kiedy liniała ostatnnnio ??
2) bardzo duze
3) nie wiem ,, rórznie ale sądze ze 8 miechów pociągnie
4) ani od tego ani od tego ,, tzn wielkość samicy wpływa ale czesto od małej dostaniesz wiecej jak od duzej - zdaza sie :]
napewno mniejsze jest zawsze 1 mnozenie ..
Re: do rozmnazania chromek, opinia znawcy tematu wymagana :
ile pociągnie to pociągnie, ale jeśli będzie nieświeży, to możesz mieć mało zapłodnionych jaj.
1 Dorosla samica przechodzi wylinki co ok 10- 14 miesiecy-w zaleznosci od temp,karmienia itp
2 Samiec zniknie b.szybko jesli go u samicy zostawisz.Zazwyczaj przy 1 spotkaniu kopulują dosc chetnie ale samica czesto jest agresywna.Kolejne dopuszczania zazwyczaj koncza sie agresją samicy i ucieczką samca-lub jego zjedzeniem.
3 Dorosłe samce zyją krotko-moj ostatni nie pociągnąl nawet 4 miesiace,nic po wylince juz nie jadł.Jak sie napełni nalezy go dopuszczac w ciagu kilku tygodni po napelnieniu
4Liczba jaj zalezy od wielkosci samicy,stopnia odkarmienia,czasu po jakim kokon powstaje i wielu innych czynnikow zaleznych od samicy i srodowiska-a trudno miec wiedze na temat calego zbioru najlepszych warunkow.Lepiej mniej jaj za to duzych niz cala kupa drobnych,starsze kilkuletnie samice zazwyczaj mają wieksze i bardziej wyrownane jajka,Moja młoda 2 letnia miala kokon w ktorym bylo mnóstwo jaj ale b.drobnych i tylko 2 sztuki młodych mi sie z niego odchowały
Moja po 11 wyl. zabila samca - nawet nie bylo szans, aby sie do niej zblizyl. Mysle, ze jest jeszcze za mloda na dopuszczanie, chociaz sporo ponad 5 cm ciala ma...
cudów cig dlaszy;)
kaprysna samiczka zaczela jesc (trzy szarancze dorsle w ciagutrzech dni)
samiec nie je nic :(
ale dzis je dopuszcze
tylko takie pytanko??
jezeli kopulacji od razu nie bedzie to go wyciagac?
jakies siecoiowe opisy podaja fakt iz nie kopuluja od razu tylko musza pomieszkac razem
a przy moim malym samcu to nie bedzie latwe
pozdrawiam i dzieki za wypowiedzi specjozow:)
Jak dopuszczałem to nie mieszkały razem tylko w ciągu 1 godz była kopulacja>za 2 razem juz go nie chciała i mu urwała noge a jakbym nie interweniował to tylko wspomnienie by po nim zostało.Tak ze- dopusc pilnuj i jesli bedzie chciał uciec to mu na to pozwol bo tylko zgrabna chitynowa kuleczka z niego zostanie :)