chcialbym sie dowiedziec po ktorej wylince musi byc samica a po ktorej samiec tego gatunku i jakie musza miec warunki zeby wszystko dobrze poszlo ??
Wersja do druku
chcialbym sie dowiedziec po ktorej wylince musi byc samica a po ktorej samiec tego gatunku i jakie musza miec warunki zeby wszystko dobrze poszlo ??
Samiec po ostatniej wylince, samica najlepiej L10 wzwyz
Cześć, rozmażanie avikulari jest dosyć proste, jako że są nadrzewnymi ptasznikami gotowość płciową mają już przy 9 wylince, zdażyły się przypadki, że samica l8 już kopulowała z samcem. Jeśli posiadasz dojrzałego samca z bulbusami i samice conajmniej l9, to najpierw nakarm pożądnie samice, to jest wsumie profilaktyczne, bo avikularie nie są do siebie agresywne, można je trzymać spokojnie w wiekszym terrarium w grupach, ale przyjeło sie, że samica ma być najedzona więc ja nakarm. Potem, (przynajmniej ja tak robie), wyciągam pajączki z terra kłade na stół i przedzielam je kartką i jak samiec zaczyna swoje (tańce) zaczyna pukać nagogłaszczkami zapraszając samice, a ona mu odpuka, tzn. że jest gotowa i możesz wziąść kartke i wtedy możesz ogladać gody. Możesz tez oczywiście nie wyciągać pajączków z terrarium jeśli jest duże, jednak wtedy masz troche mniejszą kontrole nad nimi jakby np: samica nie chciała kopulować i stała by się agresywna wobec samca, nie słyszałem jeszcze o tym, ale pająk pająkowi nie równy. Po skończonej kopulacji, samiec poprostu odejdzie od samicy sam, ona prawdopodobnie zostanie jeszcze pare chwil w takiej pozycji w jakiej pozostawił ją samiec, ponieważ jest troszke "odurzona", tym co się stało , samca chowasz do pudełka no i puźniej samiczke i wsumie to tyle.
moja samica była dopuszczana po wylince 11 na głodniaka jeszcze i nie próbowała nic wiwinąć, więc samo łączenie jest banalnie proste.
Ja dzisiaj dopuszczalem metallice na stole :)