jak w temacie (mam Vagansa po 6 wylince)
Wersja do druku
jak w temacie (mam Vagansa po 6 wylince)
NIe zaszkodzi, ale mozesz zmniejszyc temperature do 26-30 stopni :)
przy tak wysokiej temperaturze pająk będzie krócej żył...
Wedlug mnie zbyt wysoka temperatura. Ja trzymam swojego Vagansa w 22 Stopniach i ladnie rosnie :D
Według mnie temperatura i wilgotność jest o wiele za duża. Powinna się wachać w granicach 23C - 25C a wilgotność jakieś 60% - 70%.
Przy temp. 32C i wilgotności 80% twój pająk pożyje znacznie krócej, bo ma za szybki metabolizm. Jeśli jest to samiec to może odejść z tego świata nawet nie dożywając ostatniej wylinki :(
Weż pajączka w swe ramiączka...
Może mieć byle gdzieś tam w pojemniku lub w terra miał ciut chłodniejsze miejsce sam sobie wybierze gdzie chce przebywać .Co do tego że może paść to bym się sprzeczał wiele osób trzyma pająki w temperaturze 30 stopni i nic im to nie szkodzi.Od szybszego metabolizmu pająki nie zdychają nie wiem gdzie niektórzy to wyczytali.
Nigdy nie doswiadzczylem czy zdychaja od szybszego metabolizmu czy nie ale tak na zdrowy chłopski rozum wydaje mi sie , że jednak tak.
Ogolnie chodzi tu o przyspieszone procesu metabolizmu, wzrostu, a wiec i starzenia sie.
szybciej rosną to krócej żyja logiczne samiec staje się dorosłym zamiast w 1,5 roku to w 1 rok i potem ginie samica nie żyje 6 lat tylko 4 tak mi się wydaje ale jeszcze nikt nie pisał że pająk mu od tego padł.
temp ujdzie, ale wilgotność bym zdecydownie zmniejszył o co najmniej 10%
(a najlepiej tak do 60-65%)