Jaki jest najbardziej agresywny ptasznik?
Czy jest to p.murinus, czy są bardziej agresywne ptaszniki?
Wersja do druku
Jaki jest najbardziej agresywny ptasznik?
Czy jest to p.murinus, czy są bardziej agresywne ptaszniki?
był wiele razy poruszany temat agresywności praszników na forum i u niektórych był to g.rozea u innych p.cambridgei nie jest powiedziane że murinusy są takie agresywne bo zdarzają się spokojne okazy tu chodzi o szybkość i zachowanie pająka u mnie np. teraz p.cancerides samica wariuje i to bez żadnego ostrzeżenia wyskakuje i atakuje nie ważne co byle by dziabnąć.Wcześniej p.cambridgei wystawczyło usunąć wieczko od faunaboxa to zaraz stawała w pozycji obronnej teraz cisza ,a murinus samica siedzi w swoim miejscu i jak nieraz wyjdzie połazić to wystarczy mały ruch i znika nie udało mi się jeszcze doprowadzić do takiego stanu aby pokazała niby jaka to ona jest agresywna .No ale nie wiadomo co w niej drzemie szybka to jest napewno.
Zgadzam sie z przedmowca. Zalezy jak Ci sie trafi. Mimo to, statystycznie sa agresywne i lagodne gatunki. Agresywne to np. Poecilotherie, Pterinochilusy, Haplopelmy itd.
nie zgodze sie co do poecilotherii :) nie sa takie agresywne bardziej plochliwe :)
Moja poecilotheria tez jest płochliwa, widocznie taki mi sie osobnik trafił. Najbardziej "agresywny" ptasznika jakiego psiadam to rosea :) - a co do tego posta to co ok 1,5 miesiaca pojawia sie własnie taki sam temat - wystarczy poszukac.
wsumie najagresywniejszy jakiego mialem to tez roseea jakies 2 lata ttemu rzucala sie na wszystko w promieniu 20 cm ;)) pewnie byla z odlowu, bo szybko padla.
Potwierdzam. Mam regalisa (podobno najłagodniejszy z całego rodzaju). Przy ruchu, operowaniu w terrarium, woli schować się do gniazda i pozostaje w bezruchu. Jednak należy mieć na uwadze, że potrafi bardzo szybko ruszyć do przodu, świetnie skacze... najlepiej więc z nią ostrożnie (zważywszy na siłę ich jadu).
Słyszałem, że Hysterocratesy nie są zbyt przyjemne w obyciu... ale to dopiero przetestuję.
Crawshayi sa agresywne. Moja H. Lividum, to aniolek, mozna ja nawet dzgnac dlugopisem i ma to gdzies ;> L10/11 jest. Poeciltherie sa za to bardzo plochliwe
Mój crawshayi się wkurza jak go wygonię z nory i pozaczepiam ołówkiem.
No nie to nie dziwne że sie wkurza .