mam pytanko mam kedziora wlasnie przeszedl 12 wylinke i do tej pory nie wiem jaka jest jego plec i wlasnie moje pytanie czy te wszystkie "narzedzia " u samca pojawiaja sie zaraz po wylince czy to sie tworzy po jakims czasie
Wersja do druku
mam pytanko mam kedziora wlasnie przeszedl 12 wylinke i do tej pory nie wiem jaka jest jego plec i wlasnie moje pytanie czy te wszystkie "narzedzia " u samca pojawiaja sie zaraz po wylince czy to sie tworzy po jakims czasie
Samce mają bulbusy i haczyki od razu po wylince.
Widać od razu. Jak nie ma, to prawdopodobnie jest to samica. Po 12 wylince samiec powinien już dojrzeć.
Niekoniecznie, Bor. Bywały kędziorki, które dojrzały nawet dopiero po 14. wylince.
Możliwe.. Jednak statystycznie jest to 11/12 wylinka. Ale kto wie..
no wlasnie mialem zapytac czy samiec moze juz dojrzec po tylu wylinkach , ale dziwne jest to ze on ma strasznie dlugie nogi a we wszystkich opisach podaja ze samice sa masywniejsze i nie maja takich dlugich nog ,byc moze on tak wyglada bo ma maly odwlok jeszcze, i przy tak dugich nogach tak sie wlasnie prezentuje
Tak, świeżo wyliniały pająk wygląda dość nieproporcjonalnie ze swoim małym dupskiem. :)
U mnie dwa samce dojrzały po 12 wylince. Polecam www.metus.asmed.pl (Płeć)....
Kurcze ja też mam problem rozpoznać po wylince jaka to płeć, bo moje praktycznie cały odwłok "rozwalają" i jak już coś zostaje to praktycznie nic nie widać. W związkui z tym mam pytanie jak zrobić, żeby wylinka ładnie zeszła i się nie uszkodziła za bardzo ?? Czy jest jakiś sposób ? Z góry dzięki za odpowiedz ;P
trzeba rozwinąć ten odwłok jakąś igłą lub pensetą jeśli wilinka jest zeschnięta to trzeba ja namoczyć i sie ładnie powinno rozwinąć