No wlasnie pytanie do tych ktorzy rozmnozyli pajaki??
Kiedy najwczesniej dopusciliscie samca do swojej samicy????
Wersja do druku
No wlasnie pytanie do tych ktorzy rozmnozyli pajaki??
Kiedy najwczesniej dopusciliscie samca do swojej samicy????
wczoraj :P:P:P
a tak na serio to nadrzewne mozna wczesniej 8 - 9 wylinka a naziemne 11 - 12, ja tak robilem i sie sprawdza
ja nigdy nie dopuszczalem, ale z tego co sie orientuje to zalezy od gatunku. niektore samice sa zdolne do rozmnazania wczeniej a inne pozniej. Ktos tu pisal ze dopuscil juz po 8-9 wyl. a inne moga dojrzec po 14-15 wyl. dopiero. niech zabiara glos bardziej doswiadczeni- sam chetnie sie dowiem :)
12 wylinka - albopilosum.
Bliżej nieokreślona wylinka (około 12-13) - rosea
Oj, roznie. Tak ja rastafaq napisal, nadrzewne dojrzewaja szybciej, naziemne wolniej. Np. Poecilotherie lepiej dopuszczac, jak sa mlodziutkie, od 9 wylinki. Szczerze mowiac to pierwsza samica dopuszczana przeze mnie byla B. albopilosum, miala tak okolo 5 lat (chyba). Potem 3,5 letnia A. geniculata, a dalej nie pamietam.... Ostatnio 4-letnia samica A. geniculata, niespelna 2-letnia P. irminia, 1,5-roczna P. rufilata, 3-letnia P. murinus, 5,5-letnia B. albopilosum i 4-5-letnia V. platyomma.... Za miesiac bede dopuszczac 2-letnia P. cambridgei. Tak wiec widzisz, ze z tym dopuszczaniem jest bardzo roznie...
Mam pytanie: Jeśli Psalmopoeus irminia przeszła 7 wylinkę i ma dalej ubarwienie samicy to czy mogę już jednoznacznie stwierdzić, że to samica, czy muszę poczekać do następnej wylinki?
czesc
a co sadzicie o 4-5 letniej g.rosea? moze byc juz? nie wiem ile miala wylinek za soba, ale jasne jest, ze dopiero po nastepnej.
taak pytam w zwiazku z ta aukcja na allegro :> tylko nie wiem czy 180 nei jest za drogo?
2P: 1-2 wylinki jeszcze
za drogo i to stanowczo
2P -> nie mozesz stwierdzic na podstawie ubarwienia, ze masz samice. Samce ostateczny wyglad osiagaja DOPIERO po swoim ostatnim linieniu. 7 wylinka to jeszcze mlody pajak, musisz jeszcze poczekac ze 2 wylinki...