Witam.
Mam pewien problem, posiadam 3 rozne termometry i kazdy z nich wskazuje co innego: 26,39,41, mierzone oczywiscie w tym samym miejscu.
Nie mam pojecia ktory prawidlowo wskazuje. Moze cos poradzicie ?
Wersja do druku
Witam.
Mam pewien problem, posiadam 3 rozne termometry i kazdy z nich wskazuje co innego: 26,39,41, mierzone oczywiscie w tym samym miejscu.
Nie mam pojecia ktory prawidlowo wskazuje. Moze cos poradzicie ?
A jakie sa te termometry?? Najlepiej kupic zwykly szklany lub porzadniejszy elektroniczny bo te tansze tez pokazuja w caly swiat :-)
Kupić czwarty ?? Tak to juz jest z termometrami, musisz sprawdzic jakims innym jaka jest faktycznie bo na wyczucie nic nie zrobisz.
Napisz z jakich termometrów korzystasz.
A co do najlepszych termometrów to według mnie zwykłe akwarystyczne są najlepsze no i elektroniczne też są niezłe;)
Jeśli tam masz okrągłe exo terra i taki akwarystyczn-terrarystyczny ( nalepoiany, paskowy) to eni ufaj ich wskazanią one najczęściej kłamią.
poprostu idz do sklepu, wez kilka policz mniej wiecej srednia temperature jaka pokazuja i wyierz ten ktory pokazuje najblizej tej sredniej
Czesc
Jak maja skale od 0'C (ale pewnie nie ;> ) to wsadz termometr do topniejacego lodu - jesli jest dobry powinien pokazywac cos w okolicach 0'C.
Wyskaluj przy pomocy termometru lekarskiego.
Aby to zrobić włóż do letniej wody obydwa termometry, odczytaj ich wskazania i będziesz wiedział, ile stopni trzeba dodawać/odejmować od wskazań tego mniej dokładnego. Możesz powtórzyć zabieg dla różnych temperatur aby sprawdzić, czy błąd wskazania przy każdej temperaturze jest taki sam.
Witam.
Tak własnie myślalem że może lekarski termometr potraktować jako "wzorzec".
Co do tego jakie sa to termometry: jeden zwykly okragly (tandeta), drugi pokojowy i trzeci akwarystyczny (szklany).
Z lekarskimi to tez tak lipnie.
Mam 5 termometrow lekarskich.
Temp 37 - mierzona przemyslowym termometrem z dokladnoscia +-0.1.
I tak:
1 - 39,4
2 - 35
3 - 37.2
4 - 40
5 - 36.6 ;]
Wiec nie tak ciekawie z tymi termometrami.