Mam pytanko czy pająki potrafią odróznic swojego właściciela od kogoś obcego. Znaczy czy potrafią rozpoznać zapachy lub dzwięki.
Wersja do druku
Mam pytanko czy pająki potrafią odróznic swojego właściciela od kogoś obcego. Znaczy czy potrafią rozpoznać zapachy lub dzwięki.
Nie rozrozniaja. Pajaki maja zbyt prosto rozwiniety zwoj nerwowy, by moc reagowac tak zlozonymi reakcjami, jak uczucia wyzsze... np. przywiazanie do wlasciciela i inne takie. Pajaki maja zmysly. Potrafia rozpoznawac zapachy i zmiany czestotliwosci dzwiekow (najlepiej wychwytuja infradzwieki), ale to, ze pajak zachowuje sie "grzecznie" na reku kogos z domownikow, to nie znaczy, ze przywiazal sie do tej osoby i zapewne zareaguje tak samo przy dotyku kogos innego.
Znaczy sie czy moze mnie polubić lub znienawidzić. Przyzyczaic go do brania na rece dotykani?
Pająków nie da sie przyzwyczaic.
Jak powiedzial Atrax, pajak Cie ani nie polubi ani nie znienawidzi ;)
poprostu będzie spokojny lub nie :)
eghem okt 30 faq .....
Zwierzeta maja swoj instynkt i napewno miedzy wami wiezi nie powstanie :)
wydaje mi sie ze pajak moze sie nauczyc ze branie na reke mu nie grozi. co nie znaczy ze to lubi...
NIE może się nauczyć. Może jedynie odczuwać zagrożenie bądź nie. A ręka nie różni się dla niego od gałęzi. To smutne.
No fakt uczcuciowcami bynajmniej nie są :P
chlip smutne to tak jakby pomylić pełny nocnik z pełnym kuflem ... dobrze że pająki to abstynęci ;] a btw. nie będe zakładał nowego tematu skoro już jesteśmy przy odróżnianiu i ogólnie pajęczym wzroku. Widzą kolory (zdaje się że poza czerwonym tak ale co z innymi) , jak daleki mają zasięg wzroku , jaki jest ostry ? Wogóle da się to jakoś zbadać ??