Spotkałem się na jakiejś stronce z taką nazwą (podpis pod zdjęciem pająka). To jest określenie załego rodzaju czy co ??? bo chyba nie osobnego gatunku
Wersja do druku
Spotkałem się na jakiejś stronce z taką nazwą (podpis pod zdjęciem pająka). To jest określenie załego rodzaju czy co ??? bo chyba nie osobnego gatunku
Species wystepuje wtedy gdy jeszcze nie nadadza nazwy wlasciwej, przynajmniej tak mi sie wydaje
Species - oznacza "gatunek"
autor chcial pewnie zaprezentowac jak wyglada dany gatunek Haplopelma :)
albo ze wszystkie ptaszniki z tej rodziny :]
Heh a mis ie wysaje że tak jak ktoś powiedział określa gat. niesklasyfikowany skrót od tego to sp.. Czesto można to zauważyć na nazgranicznych serwisach i nie tylko ;-).
Na moje oko zdjątko przedstawiało typowego przedstawiciela rodziny Hapopelma, a przynajmniej tak bym to odczytał.
Otaku
Cytuję:
"Jeśli nie wiadomo dokładnie o jaki gatunek chodzi, ale znany jest rodzaj to zamiast członu gatunkowego pisze się 'sp.' (species), co oznacza 'gatunek', a wygląda to np. tak :
Avicularia sp."
Wyjaśnienie znajduje się na stronie: http://ptasznikarium.webpark.pl/gatu..._lacinska.html
hmm sp a species to jest ruznica ( mimo ze mozna to jednakowo odczyrać ) np
stwierdzenie homo species określa bardziej humanoidy a homo sp określa nieoznaczony gatunek humanoidów