Czy jeśli pająk ma za sucho w terrarium to czy można po nim to jakoś poznać.
Wersja do druku
Czy jeśli pająk ma za sucho w terrarium to czy można po nim to jakoś poznać.
będzie podkulał odnoza pod siebie
Powinienes go wtedy polozyc na wacie nasaczonej woda.
Jezeli przesuszenie nie jest zbyt duze, to pajak moze przezyje.
Pytam dlatego ponieważ na higrometrze mam 70% wilgotności a gdy włącze żarówke to w ciągu 5 min wilgotność spada do 50% (żarówka jest w odległości około 30 cm od ścianki terrarium) i nie używam jej do podnoszenia temperatury tylko do oglądania gdy jest ciemno. I jeszcze jedno codziennie dolewam 1 dużą strzykawkę wody chyba starczy.
Rob tak, zeby podloze bylo wilgotne. Najlepsza wilgotnosc jest wtedy, gdy podloze nie jest jeszcze "blotem", ale tez i nie jest wysuszone na proszek.
U moich pajakow (i skorpionow) przewaznie polowa podloza jest dobrzewilgotna, natomiast druga sucha "do kosci".
Moje stwory czesciej przesiaduja w suchej czesci, czasami wyruszaja do wilgotnej.
A propos podkulania odnozy - wiele osob bywa przestraszonych, ze ich pajak zdycha, poniewaz ma podkulone odnoza.
Czesto jednak podkulaja je przy dokladnej toalecie.
Przesuwaja jedno-po-drugim miedzy zebami i kiedy wszystkie sa wymyte, najczesciej prostuja wszystkie na raz i okazuje sie, ze panika byla niepotrzebna!
Walter zgadzam sie moja rosea czasem jest przez caly dzien z podkurczonymi nogami :)
a moja nie ;] - ale wiadomo, wszystko zalezy od okazu ;]