Mój kędzior (L7) zaczął być ostatnio jakiś bardzo agresywny, przy próbie dotknięcia go pesetą (np. w celu przesunięcia) rzuca się na nią i próbuje kąsać. Czy może to być cecha osobnicza, tego "egzemplarza" ,czy też uspokoi się jak dorośnie?
Wersja do druku
Mój kędzior (L7) zaczął być ostatnio jakiś bardzo agresywny, przy próbie dotknięcia go pesetą (np. w celu przesunięcia) rzuca się na nią i próbuje kąsać. Czy może to być cecha osobnicza, tego "egzemplarza" ,czy też uspokoi się jak dorośnie?
a w jakim terra go trzymasz??
albo zmniejsz mu przestrzen gdzie sie znajduje z tego co slyszalem kiedys to pajak staje sie mniej agresywny gdy jest trzymany w mniejszym terrarium (tylko nie zeby nie bylo za bardzo malutkie)
ale poczekajmy na wypowiedzi doswiadczonych hodowcow.
Trzymam go w małym funaboxie (ok. 20X15)
A może on głodny?
a może masz szczęście/nieszczeście (niepotrzebne skreślić) na niestandardowe zachowanie pajączka, a z drugiej strony może nie lubi jak ktoś go "maca" pęsetą :-)
Tez bym wolal takiego charyzmatycznego pajaka.. Moj tylko jak jest glodny wychodzi spod ziemi, a wszelkie proby manipulacji w terrarium powoduja jego "zamykanie sie w sobie" Nie ma to jak robal z charakterem ;) Pozdrawiam
werni
hehehe...no agresywny kedzior rzucajacy sie na wszystko to musi byc gradka...hehe...moj to straszliwy nerwosolek/czesze wlosami ile moze....na byle powiew powietrza../..pozatym przyznaje sie...przegralem z nim jezeli chodzi o urzadzanie terra....jest nie do zagiecia...jest "typowym" naziemnym pajakiem ktoremu sie porabalo i teraz bawi sie w kreta - grotolaza...wszystko co mu zrobilem w tera olal i zrobil po swojemu...taki pajeczy Lysek z pokladu Idy..hehe
wszystko zalezy od okazu, taki trafil Ci sie okaz agresywnego B. albopilosum - ja niedawno mialem jazde z moja A. geniculata - wyciagalem jej swierszcza a ta chciala mnie dziabnac :D - ale pieknie stala na tylnych odnozach :> :P
moj kedzior kiedys tez taki byl , teraz mu raczej wszystko przeszlo !
Pozdrawiam ! Kuba
bywa tak ze mlode osobniki sa agresywne a z wiekiem im przechodzi ;) lub tez i odwrotnie :) - Moj B. albopilosum jest potulny jak baranek, ale temu barankowi odbija raz za czas ;)