Witam jakie dac podłoze do smithi? Na innych stronach pisało ze do terra dla smithi mozna dac ziemie kwiatową lub piasek.
Wersja do druku
Witam jakie dac podłoze do smithi? Na innych stronach pisało ze do terra dla smithi mozna dac ziemie kwiatową lub piasek.
najlepsze jest sprasowane wlokno kokosowe (w brykietach)- kosztuje cos w okolicach 10 zł i starcza na jakies 6-8 terra dla doroslego ptasznika
Polecam wlokno kokosowe lub torf. Super trzymaja wilgoc. Ziemia kwiatowa ma zbyt duzo "dodatkow" ktore moga zaszkodzic pajakowi. Co do piasku to niepolecam. Piasek z regoly jest bardzo malo ziarnisty i moze pozatykac pajakowi przetchlinki. Natomiast groboziarnisty nie bedzie trzymal wilgotnosci.
Ziemia kwiatowa też może być. Ja mam u swojego Smithi i dobrze się sprawuje. Że może się pająkowi coś stać od ziemi kwiatowej to gruba przesada.
No nie wiem czy przesada. jesli ziemia bedzie miala duzo roznych nawozow to jest to baaardzo mozliwe
Wiesz to z własnego doświadczenia, czy tak po prostu ci się wydaje ?
A wystarczy tylko pomysleć, na jakim podłożu w środowisku naturalnym żyją ptaszniki? Czy na sterylnym i ubogim w nawozy włóknie kokosowym, czy też w podłożu, na którym znakomicie rosną rośliny...?
Ja tam kupuje torfik pH 3.5 i jest looz :)