poszukuje kogoś kto wie gdzie i kiedy odbywają się giełdy w czechach!!!!
Wersja do druku
poszukuje kogoś kto wie gdzie i kiedy odbywają się giełdy w czechach!!!!
Czechach....
Co miesiac odbywa sie gielda w Pradze na Brumlovce.
Zajrzyj na strone www.terraristik.com do dzialu Borsenkalendar tam sa aktualne daty gield w calej Europie i linki do stron internetowych organizatorow.
pozdrawiam
a po co by przemycić coś to już sie nie opłaca na granicy trzepią a jak coś znajda to od razu rekwiruja i sprawa w sądzie.
Tam sprzedaja zwierzeta z CITES. A na przykład na owady takie jak modliszki nie trzeba miec specjalnych pozwoleń.
alke przewozenuie ich przez granicę wymahga dokumentów weterynaryjnych a Cites jest czeski i i nie jest ważny przy wwozie do Polski polecam dokładne zapoznanie się z ustawa o warunakch wwozu gatunków citesowych. wszystkie wwożone zwierzeta i rośliny musza byc zgłoszone do odprawy celnej inaczej są unane za przemycone i procedura karna sie rozpoczyna.
pozdrawiam
Wiciu
nie interesuje mnie przemyt zwierzaków! już nawet pisałem u kogoś że nie jestem za tym procederem nie lubie wożenia zwierzat w jakichś dziwnych miejscach typu koło zapasoew itp.!!!!! zanomy chce pojechać i pooglądać wiec dlatego pytam !!! a swoją droga to na stronie cites jest lista zwierzat których nie można wwozić do polski!!!
ja poczekam na wejscie do uni i wtedy ceny pójdą w dól mnie sie nie spieszy hehe !!! pozdrawiam inneczasy dzieki za ten adresik mantid
Przykładowe ceny z UE: dobry sklep zoo niedaleko Wiednia:
ptasznik kędzieżawy (około 6cm) = 200-250PLN
żółw stepowy (około 15cm) = 250-350PLN
wąż zbożowy (40cm) = 150-250 PLN
Nie jest tanio. Może tak trafiłem, ale sklep nie wyglądał na ekskluzywnt salon.
zgadzam sie z Tobą Wiciu że przepisy póki co są dobre ale martwe....
Znam ludzi którzy legalnie wwożą zwierzęta do Polski, mimo że wymaga to mnóstwo zachodu.
pozdrawiam
No, na niższe ceny to ja bym raczej nie liczył.
Raczej jestem zdania że będą ciut wyższe:-)
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o przewóz owadów przez granice to nie są wymagane żadne zezwolenia, w przypadku dużej ilości jedynie rachunek, ponieważ wolne od cła sa wszystkie artykuły, które nie przekraczaja 175 euro.