mówicie ze przed wylinka pająk ciemnieje na czym to polega że jego odwłok jest ciemniejszy od karapaksu czy poprostu cały pająk staje sie ciemniejszy ?????????
Wersja do druku
mówicie ze przed wylinka pająk ciemnieje na czym to polega że jego odwłok jest ciemniejszy od karapaksu czy poprostu cały pająk staje sie ciemniejszy ?????????
Pajak ciemnieje caly (opinie bazuje na mojej malej smithi), co znaczy, ze pod jego chitynowym pancerzykiem, z udzialem reakcji biochemicznych, tworzy sie nowa "skorka".
Z moich obserwacji wynika, że zależy to od gatunku dla przykładu moja Hysterocrates gigas (jak i cały ten gatunek) zaraz po linieniu jest czarna albo popielaty a w momencie nadchodzącej wylinki jaśnieje i staje się brązowa.
Regalis po wylince tez ma "swieze barwy" i jest dosyc ciemna.
to zależy od pajaka(od gatunku) czy sciemnieje czy pojaśnieje :)))
to zalezy od wielkosci ptasznika!
jak u 5 cm smithi stwierdzic po karapaksie (czy jak to sie nazywa) czy odnozach, ze jest wylinka? przeciez nie jest przeźroczysty :), male sa wiec nie ma takiego problemu
najlepszym sposobem dla wszystkich wylinek (i tych pierwszych i tych ostatnich) jest sprawdzanie odwloka, ale i tak tylko wtedy gdy ptasznik wyczesal wloski (czyli raczej tylko gat. naziemne), bo jak nie wyczesuje to jego "pupa" jest idealna takze przed sama wylinka...
a teraz do rzeczy: pupa ptasznika po wylince jest jasna, przed wylinka pod pancerzem formuje sie nowy pancerz na ktorym znajduja sie "wloski" do wyczesywania- sa one ciemne, a wiec ta nowa, ciemna warstwa przebija ta stara jasna warstwe i pupa robi sie ciemna
chyba nic nie namotalem i zrozumiesz Memphis o co mi biega
rozumiem dzięki wszystkim za odpowiedzi tylko własnie niewiem czy mójw pajączek pociemniał czy nie wsumie nie jadł ju długo i siedzi w swojej kryjówce ale zastanawia mnie jedno zawsze piszecie że smithi robi pajęczyna przed wylinką jednak mój niestety nie robi jak przechodził ostatnio wylinke to w jego pudełku niewidziałem nawet mg pajęczyny
Witam Memphis:)
...różnie to bywa z tą pajęczyną...jedne robią grube "dywaniki" z pajęczyny ...a inne prawie nie /gdybyś spojrzał pod pewnym kątem to dostrzeżesz zaledwie widoczne utkanie pajęczynki ..ale zwykle ono jest../ Gdybyś czuł się rozczarowany ...to pamiętaj, że z wiekiem ptaszniki coraz staranniej przygotowują sie do tego krytycznego okresu w ich życiu, jakim jest wylinka..zwykle jest coraz więcej pajeczyny..często na czas wylinki całkowicie zamykają sie w swych kryjówkach ..otwory wejściowe zaklejając pajęczyną i pokrywając dodatkowo jadowitymi włoskami z odwłoka..
Pozdrawiam:)
Pablos
Właśnie, Mój Smithi dopiero przy szóstej wylince zrobił sobie dywanik z pajęczyny, wcześniej liniał "na żywca".
Wlasnie. Ten sposob ciemnienia calego ciala jest dobry przy okreslaniu wylinki u mniejszych okazow (takich, jak moj ;)
Oprocz, jak slusznie Pablos zauwazyl, trzeba obserwowac zachowania pajaka. Czy je, czy buduje wiecej pajeczyny, niz zwykle, czy jest osowialy, czy ruchliwy.