mam malego ptasznika czy swiatlo jest mu potrzebne czy wogole go nie musze oswietlac od roznych ludzislysze rozne rzeczy
Wersja do druku
mam malego ptasznika czy swiatlo jest mu potrzebne czy wogole go nie musze oswietlac od roznych ludzislysze rozne rzeczy
Jeśli trzymasz pająka w warunkach pokojowych specjalne doświetlanie nie jest mu potrzebne.. Utrzymuj tylko optymalną dla gatunku temperaturę, zwykle ok.25 st.C/sprawdź w opisach gatunków/. Dla własnej przyjemności obserwowania pająka nocą, kiedy jego aktywność fizjologicznie wzrasta, proponuję kup sobie świecącą na czerwono żarówkę/ptaszniki nie widzą tej barwy/.. najtańsze 15W kosztują ok.1PLN/Tesco/..idealna sprawa..;)) Miłych i owocnych obserwacji.. Pozdrawiam!:)
roznie gadaja bo to zalezy ponoc od tego jaki to jest gatunek. Pajaki podziemne i naziemne nie potrzebuja a nawet nie lubia swiatla choc dzien i noc musi byc. Pajaki nadrzewne ponoc chyba nawet wymagaja oswietlenia... nie jestem tego pewien bo nie choduje nadrzewnych ale tak wyczytalem w ksiazkach. Z tym wymaganiem to moze byc roznie. Moze trzeba to rozumiec jako "toleruja" lub "lubia" swiatlo......