Re: Co to za gatunek ????
ja bym stawial na to co Awikularia, aczkolwiek moge sie mylic znalazlem zdjecie ptasznika bardzo podobnego do tego,
z cala pewnoscia nie jest to Gr. aureostriata, i to z kilku powodow.
1. nie wyglada wogole na Gr. aureostriata.
2. kosztowala o ile sobie przypominam okolo 120zl - czyli o wiele za malo jak na Gr. aureostriata (na zachodzie kosztuja one okolo 70-90eu)
3. gatunek Gr. aureostriata jest znany w terrarystyca od okolo 1,5-2 lat i egzamplarze tej wielkosci (sredniaki) sa na rynku w ogole niedostepne (istnieja albo dorosle osobniki, albo swiezy przychowek o wielkosci 1-2cm rozpietosci)
Nie powiedzialabym ze jest to jakas Lasiodora - choc to mozliwe. Bardziej sklaniam sie do pokrewnej Grammostola rosea ( moze Gr. cala?)
No ale Rosea nie ma takiego lusterka na odwłoku (u mojego pajaka nie widoczne na skutek łysinki) . Rosey podobnej wielkości też były wtedy w sklepie i kosztowały jednak taniej. Tak jak pisałem na słoiku w którym przeybwał w sklepie widniał napis "grammostola sp." , zapytałem sprzedawce co to takiego a on odpowiedzial ze to rzadki gatunek którego wczesniej nie miał ale jaki.... pomyślał chwile i stwierdził - "grammostola splendida" , o ile wiem nic takiego nie istnieje, przypuszczam ze nie mogąc rozszyfrować owego "sp." rzucił w ten sposób aby uniknąć kompromitacji (że nie wie co sprzedaje).
Dlaczego mimo ze nie wedziałem do końca co to jest kupiłem go jednak ?
- Mianowicie szedłem wtedy do sklepu z zamiarem kupna g. rosey , było ich tam kilka a ponieważ ten pająk (będący według sprzedawcy również grammostolą) wyglądał nieco "atrakcyjniej" głównie dzięki złotawemu połyskowi wiec wybrałem właśnie jego. Czekam dalej na opinie....
pozdrawiam
Skontaktuj się z Rickiem T. Westem. To chyba największy ekspert od ptaszników na świecie.Powinien wiedzieć co to za gatunek. Rick C. West <rickcwest@shaw.ca>.
pozdrawiam.
no spoko :), mnie sie tylko wydawalo :)
a wg mnie to jest Aphonopelma seemanni
Nie jestem jakims spcjalista ale mam zdjecia baaaaaaaaaaaardzo podobneg
Co prawda jestem początkujący, ale uważam,że może to być Phormictopus canceirides.