witam chciałem zapytać sie czy ktoś chodował te ciekwe motyle i gdzie szukać ich larw ??:D może ktos sprzedaje ?? lub jakies inne motyle nocne lub dzienne:D
Wersja do druku
witam chciałem zapytać sie czy ktoś chodował te ciekwe motyle i gdzie szukać ich larw ??:D może ktos sprzedaje ?? lub jakies inne motyle nocne lub dzienne:D
Hodowałem, fajna sprawa. Proponuję poczytać:
Motyle.pl
Sphingidae.prv.pl
motyle.website.pl
Larw szuka się przeważnie na roślinach pokarmowych :P
Acherontia atropos - tego raczej nieznajde:D:D?? jakby ktos miał odsprzedac był bym zainteresowany gąsienicami trupiej;-)
Acherontia atropos jest gatunkiem chronionym w polsce i bardzo rzadkim. Osobiscie jej nigdy nie widzialem i znam tylko jeden przypadek - kolega mojego taty znalazl rano w domu, mowil ze to trupia glowka, pytal sie jak ja zakonserwowac...
Jest wiele rownie ciekawych lecz pospolitszych zawisakow, polecam poczytanie strony sphingidae.prv.pl i przejzenie w terenie roslin żywicielskich danego gatunku.
każdą ciekawszą i rzadszą (chociaz pospolite tez mi sie zdarzalo, Pierris brassicae rulez :P) gąsienicę jaką znajdę to ją hoduje z ciekawosci co z tego wyrośnie :) dlatego w domu mialem sporo gatunków motyli
Ja też wychowuję wszystkie gąsiennice jakie znajdę:).W zeszłym roku odchowałem 9 imago Zmrocznika wilczomleczka(zawisak-Hyles euphorbiae)One są świetne.W tym roku jadę w to samo miejsce więc jak coś znajdę to dam Ci znać.
Acherontia atropos od zeszłego roku nie jest chroniona :)
Teoretycznie nie przechodzi u nas cyklu rozwojowego, więc zdjęto ten "bezsensowny" zakaz. Zalatujące do nas osobniki ginęły bezdzietnie, choć są niepewne doniesienia, że na południu stwierdzono rozród tego gatunku... kto wie.
Oo, to nie wiedzialem :) Jest gdzies w internecie spis chronionych gatunków owadów dosyc aktualny? Bo moje informacje nie są zbyt aktualne...
Oczywiście :)
KLIK
Ja polecam takze kultowy atlas www.lepidoptera.bai.pl
Krzysztof Jonko ma wszystko- spisy chronionych, zdjęcia, dane.....