Witam Szperając po internecie chciałem sie dowiedzieć coś o tych zwierzętach, niestety za wiele nie znalazłem. Jeśli ktoś może mi pomóc i dostarczyć informacje na ten temat będę wdzięczny .....
Wersja do druku
Witam Szperając po internecie chciałem sie dowiedzieć coś o tych zwierzętach, niestety za wiele nie znalazłem. Jeśli ktoś może mi pomóc i dostarczyć informacje na ten temat będę wdzięczny .....
Traszki te występują na delkim wschodzie (wsch. Chiny, korea, japonia). Należy im urządzić nieogrzewane akwaterrarium, gdzie częśc wodna zajmie około połowy powierzchni, głebokość wody powinna wynosić 10-12cm. Jak już mówiłem terrarium nie ogrzewamy, jako oświetlenie starczy zwykła żarówka energooszczędna. Do akwaterrarium wsadź jakiś ładny korzeń (najlepiej na kształt łuku), posadź rośliny (dużo paproci, marantę, kalateę, soleirolię, nerterę). W wodzie (aktywna za dnia) karm je ochotką, wodzieniem, dafnią a gdy jest na lądzie (tam żeruje podczas nocy) małymi dżdżownicami i świerszczami. Traszka ta nie musi przechodzić okresu zimowego. Należy pamietać żeby terrarium przykryć szybą! Gdyż trszki z łatwoscią z niego wyjdą a potem znajdziemy gdzieś w domu jej zmumifikowane ciało.
Udanej hodowli.
Bardzo dziękuję za pomoc postaram sie działać według wskazań i zaleceń. Mam jeszcze jedno pytanie, z jakimi traszkami można je trzymać i czy nie będzie to przeszkadzać w ich hodowli?
Ze wszystkimi o podobnych wymiarach (np. marmurkowa, ognista) ale mozesz takze trzymać ją z innymi płazami (np. kumaki, karliki, rzekotki). Tylko pamiętaj żeby zbudować częsc lądową, mimo że w sklepach są trzymane w akwariach ale to tylko ze względów oszczędnościowych i niewiedzy, (bo traszki tak naprawdę prawie całe zycie spędzają na lądzie, do wody przychodzą tylko w porze godowej, zimowej (niektóre) i gdy na lądzie jest zbyt sucho). Zyczę powodzenia w hodowli.
Jeszcze raz dziękuję! Jeśli tylko znajde takie traszki napewno je dokupię.Ale jak juz wspomniałem, mieszkam w Lublinie a tu traszki są rzadkością. Jeszcze raz dziękuje i Pozdrawiam Michał
mam pytanie: molbys powiedziec mi gdzie kupiles (dostales) te traszki?
Posiadam młode traszki (cynops orientalis) pochodzące z własnej hodowli , jestem z Warszawy , cena za 1szt. /10zł.
Proszę pisać pod adres Pawel118@wp.pl
Kochany ale skąd mam wziąć traszke marmurkową ?
Poszukaj w sklepach zoologicznych, na targach i w ogłoszeniach.
Drogi Anolis 1987 sklepy w Lublinie nic takiego nie mają a ma targach jeszcze nie byłem , może jak mi sie poszczęści to w przyszłym tygodniu tam pojadę a ogłolszenia tego jeszcze nie sprawdzałem . Dziękuje za pomoc
POZDRAWIAM