Proszę coś więcej o termitówkach indyjskich.
Witam i pytam w imieniu mojego dobrego znajomego który choduje Termitówki Jndyjskie( Kaloula pulchera )a nie ma on ciągłego dosępu do netu.
Chciałby on wiedzieć jak najwięcej o chodowanych przez siebie płazach.
Opis tego gatunku na tej stronie już przeczytał w całosci dokładnie.
I właśnie w jego imieniu pytam , czy ktoś z was drodzy terraryści może coś więcej wie o chodowli i rozmnażaniu termitówek, chodzi mi o strony www.gdzie można coś więcej znaleść o tych płazach , własne spostrzeżenia z chodowli, dokładna temperatura, i jakie kryteria trzeba spełnić żeby te płazy muc rozmnożyć oraz inne "potrzebne wiadomosci" na temat termitówek.
W imieniu mojego znajomego z gury wszystkim dziękuję.
Cześć @_@
Re: Proszę coś więcej o termitówkach indyjskich.
Niestety stron w internecie z dobrym opisem nie ma. Po raz pierwszy w niewoli zostały rozmnożone w Niemczech w latach 70-tych. Najlepiej sięgnąć do opisu tego rozrodu. Miałem kopię, bo kiedyś trzymałem te płazy, ale niestety gdzieś to zapodziałem. Czasopismo "Salamandra" powinno być osiągalne w bibliotekach uniwersyteckich w Krakowie, Wrocławiu oraz w PAN na Sławkowskiej w Krakowie i w Instytucie Zoologii PAN w Warszawie. W tych dwóch ostatnich bibliotekach robią ksero i wysyłają za zaliczeniem pocztowym. Warto, aby na bazie tego artykułu ktoś uzupełnił opis na stronie bo o rozmnażaniu trudno tam znaleźć jakieś precyzyjne informacje.
Podaję dane bibliograficzne:
Schmidt, A. A. (1978): Erst-Nachzucht des Indischen Ochsenfrosches Kaloula pulchra. - Salamandra, Frankfurt/M., 14( ): 49-57.
jak juz wszyscy chyba wiedza dorwalem samice do mojego samca termitowki. bede sie staral rozmnozyc te interesujace plazy, dr robert napewno zajrze do tych biblotek gdyz mieszkam niedaleko :) jak rozmnoze bede sie stral podzielic swoimi spoztrzeniami. Na razie moge powiedziec ze moj samiec od 2 lat ( tyle ma) zawsze siedzi w kokosie zagrzebany i wychodzi dopiero jak sie zrobi ciemno na zerowanie i gody- co jest calkiem normalne w przypdaku tego gatunku, lecz samice ktora kupilem w sklepie kakadu we wrocławiu ( sam jestem z tarnowa), nie zagrzebuje sie, mysle, wiem ze byla trzymana w trudnych warunkach, czyli nie miala gdzie sie zagrzebac :) i teraz nawet nie pamieta jak sie to robi. zagrzebuje sie do polowy i caly czas tak siedzi, chodzi po terrarium, a nawet przyjmuje pokarm co o ile sie nie myle nie ejst normalne w ich przypdaku. ale sie nie martwie i mysle ze ja od tego odzwyczaje :) dodoam jeszcze ze moj samiec ryczy najdonoslniej w okresie godowym lecz w ciagu paru ostatnich miesciacach tez mnie pare razy obudzil :), jeszcze nie wiem co bedzie sie dzialo w okresie godowym jak je przezimuje- mam nadzieje ze wytrzyam ryk samca gdy poczuje feromony samicy. i samica i samiec maja po 8 cm :) wiec mysle ze sa juz dorosle lecz samiec caly czas zrzuca wyloinke, samice ma od 2 dni :)
Oto moje spostrzezenia.
Mysle ze za pare miesiecy bede mial ich mnostwo wiec jesli twoj kolega chce, to moge mu napisac mala roprawke na ten temat.
POZDRAWIAM ADEMAR
Do bibliotek nie musisz jechać. Wystarczy wyszukać w internecie te instytucje, ich biblioteki i napisać maila z prośbą o ksero i wysłaniem za zaliczeniem pocztowym. Artykuł będziesz miał po kilku dniach. A swoją drogą Schmidt rozmnożył wiele innych płazów, także trudnych.
Dziękuje panu dr Robert
O wszystkim zawiadomie mojego znajomego.
ademar jestem pewien że twój opis z spostrzeżeń chodowli termitówek bardzo się przyda mojemu znajomemu i mnie także.
A jeśli by się rozmnożyły twoje żabki to był bym skłonny kupić kilka sztuk maluszków.
No oczywisci jeśli nie zapomnisz o tym że ja chciałbym kupić żabki.
Krzysztof.W
Czekam na dalsze odpowiedzi.
zrobimy tak, poczekamy 2 miesiace i po tym okresie czasu wysle ci na e-maila moje spostrzezenia co do hodowli i rozmnazania, sam nie iwem ile to wszytsko trwa u termitowek wiec nie wiem ile trzeba czekac na to wszytsko. Planuje je z 1-2 tygodni porzadnie wykarmic. potem na miesiac do zimowania i po miesiacu do mnozenia :) nie wiem czy moje zalozenia sa dobre...jesli tak to po tym okresie czasu wysle ci plika ze spostrzezeniami :)
POZDRAWIAM ADEMAR
p.s tak bedzie lepiej, bo takto moglbym codziennie cos pisac :)
Ok ademar będę czekać z niecierpliwością.
Mam nadzieje że nie zapomnisz w tym czasie(2 Miechów) mnie zawiadomić o spostrzezeniach i o rozwoju zdażeń.
cześć@_@
Nadal czekam na odpowiedzi Innych ludzi.
Gratuluję optymizmu, ale obawiam się, że nie jest to takie proste. To gatunek uchodzący za bardzo trudny. Nigdy nie spotkałem się ze sprzedażą młodych. Zawsze sprzedają dorosłe z importu :(
Życzę powodzenia, ale bądźmy realistami :)
Koniecznie musicie zdobyć artykuł Schmidta.
Zobacze co da sie zrobić.
dziękuję.
Dlaczego te zaby sa traktowane jako bardzo trudny gatunke do rozmnozenia?? czy tylko ze wzgledu na ryk samocw?? dlaczego?? Jak narazie tego nie rozumie:) moze ktos mi wytlumaczyc.....
POZDRAWIAM ADEMAR
p.s mam nadzieje z sie sam o tym nie przekonam :)