Re: rana u czerwonolicego
możesz zdezynfekować ranę wodą utlenioną lub przemywać stężonym roztworem rumianku, kontakty z wodą muszą zostać ograniczone do minimum (karmienie które odbywa się tylko w wodzie), gadzina musi przebywać w ciepłym i spokojnym miejscu do czasu aż rana się dobrze zasklepi. Podstawą jest utrzymywanie higieny tak aby w ranę nie wdało się zakarzenie o co nie trudno w wodnym środowisku.
Dokładnie to samo miała moja samica z obu stron głowy właśnie nad oczami - nie zrobiłem z tym nic a po dwóch tygodniach ranki się same zagoiły . Może to być wynik zalotów samca jeśli masz , bo pazurki takich ran nie robią . W obu przypadkach mówimy o samicy i o ranach w tym samym miejscu . Jeśli masz samca to możesz być pewny że to jego sprawka .
moj samiec ugryzł kiedy samice w lepek ( tak pomiedzy czerwonymi plamkami) chyba miesiac jej sie to goiło a teraz nawet śladu niema
Mój samiec tak się zalecał do samiczki, że poprzebijał jej policzki(dobra może one ich nie mają, ale mniej więcej w tym miejscu) pazurami. Głowa jej strasznie suchła przy miejscach w których były dziury. Nie byłam z nią u weterynarza, poniewaz wtedy rodzice nie chcieli na żólwie wydawac pieniędzy. Żółwicę oddzieliłam od samca, dałam ją do innego akwarium, w którym codziennie zmieniałam wodę(nie miałam wtedy drugiego filtra), dawałam żólwicy dużo witaminek, po miesiącu ranki sie zagoiły, lecz opuchlizna została. Obrzęku pozbyłam się dopiero po pólroku, teraz żólwica jest zdrowa a z samcem widuje się tylko przez szybke:)
moje jakies poł roku tem gryzły sie ciagle, nawet myślałem na oddaniem jednego al ostatnio przestały sie grysc choc od czasu do czasu dojdzie do jakiejs awantury:) tez mam takich rodzicow co niechca wydawac kasy na żółwie bo uwarzazja ze to nie sa zwierzeta ( nie mozna ich przytulic ani nic takiego)
co do zalotów to raczej nie zdazylo sie to na ladzie, mam dwie zolwice (co nieprzeszkodziło im kiedyś zalecać się do siebie :) ale to było z 2 lata temu)
rana nie jest po bokach tylko nad oczami na czubku głowy
mam nadzieje, że to tylko przypadek i będą mogły mieszkać dalej razem ...