Siemq mam problem z moim żółwiakiem ma dobrze urządzone akwarium: wyspa, świetlówka, żwir na dnie,filtr. ale nigdy nie wychodzi na wyspe cały czas siedzi zakopany w żwire. Czy jest z nim coś nie tak?
prosze pomozcie!!!!!!!!!
Wersja do druku
Siemq mam problem z moim żółwiakiem ma dobrze urządzone akwarium: wyspa, świetlówka, żwir na dnie,filtr. ale nigdy nie wychodzi na wyspe cały czas siedzi zakopany w żwire. Czy jest z nim coś nie tak?
prosze pomozcie!!!!!!!!!
Wszystko ok. Żołwiaki prawie nigdy nie wychodzą na wyspę. Jej robienie to praktycznie marnowamie miejsca w akwarium.
no te marnowanie miejsca to chyba przesada ! moim zdaniem każdy żółw powinien mieć tą wyspę chociaż małą ale żeby była !
Żółwiaki maja to do siebie,ze wychodza na ląd zazwyczaj tylko po to aby składać jaja.Wszystko jest ok.
Czasami wychodzą młode sztuki, ale lepszym rozwiązaniem dla żółwiaka będzie półka pod powierzchnią wody, a nie sucha wyspa.Jakiej wielkości jest żółwiak?
Zresztą podejrzewam, że po wrzuceniu gupika czy noworodka mysiego od razu wypływa do pokarmu:) Chyba, że masz go od niedawna i jest jeszcze niezaaklimatyzowany.
Generalnie koledzy mają rację, dodatkowo z uwagi na zamiłowanie żółwiaków do zakopywania się radzę stosować jak najdrobniejszy żwirek - może nawet gruby piasek.
P.
mój czasem wychodzi na korzeń ale też bardzo rzadko. Na dnie najlepiej mieć piasek. pomysł z zamontowaniem półki jest dobry - możesz np z maty korkowej takową zrobić. Pozdrawiam