jak przymocowac styropian do sciany szklanego terrarium, myslalem na d silikonem ale moze gips bedzie lepszy. jezeli tak to trzeba klasc jakas siatke.
styropian na koniec polakierowac czy obsypac piaskiem tylko
terrarium dla zbozowki
Wersja do druku
jak przymocowac styropian do sciany szklanego terrarium, myslalem na d silikonem ale moze gips bedzie lepszy. jezeli tak to trzeba klasc jakas siatke.
styropian na koniec polakierowac czy obsypac piaskiem tylko
terrarium dla zbozowki
Sykikon jest odpowiedni! Jeżeli styropian bedzie bardzo obciążony (przyklejone do niego warstwy piasku, pigmentu itp) pamiętaj aby dać sporo sylikonu.
Ja wogóle nie przyklejam styropianu do terra, a całą konstrukcje mogę wyciągnąć jak jest potrzeba. Konstrukcja składa się z 3 ścian połączonych atlasem wymieszanym z pigmentem a na góre posypana piaskiem. Ściana trochę waży bo jest to terra o wym. 70x40x40 ale spokojnie ją można wyciągać. Wkrótce umieszcze foty całego terra z gekonem. Foty na emaila dla zainteresowanych.
Pozdrawiam Dominos
cos mi sie zdaje, ze ludzie tu straszne prostactwo uprawiaja... o ile pomysl nie przyklejania scian silikonem wydaje sie rozsadny ale nie zawsze chcesz miec az 3 scianki wystroju... jesli nie to przyklej na silikonie. co do lakierowania?? zastosuj zywice z utwardzaczem... do kupienia w kazdym sklepie chemicznym... syropian rewelacyjnie wypala sie zwykla swieca badz mala lutowniczka gazowa... nastepnie pokrywa warstwa zywicy z utwardzaczem a na koniec przykleja wszystko co sie chce... piasek, kamienie, korzenie... nalezy to zrobic wczesniej, gdyz w tak zabezpieczony styropian nic juz sie nie wbije. skamieniala zywica jest bardzo twada a przy tym nie wazy tyle ile warstwy gipsu czy innych materialow budowlanych... nie odpada od niej piasek czy zwir i nie jest aktywna chemicznie...
Solo piszesz ze zywica po wyschnięciu nie jest aktywna chemicznie. Czy w zwiazku z tym można jej używać do budowy np. basenu i poideł dla gadów?
czy ta zywica od temperatury nie bedzie emitowac jakiegos niebezpiecznego zapachu
A można by przykleić wodą szklaną ?? To jest toksyczne ??
odpowiadam na wszytkie pytania... powinna to byc zywica epoksydowa a nie poliuretanowa bo ta druga topi styropian. mozna z niej wykonywac poidla choc bedzie to trudne gdyz trzeba bedzie zrobic forme. jest na prawde nieaktywna chemicznie chyba ze pod wplywem srodkow zracych. zwykla woda i jakies dodatki znajdujace sie w akwariach i terrariach zupelnie na nia nie dzialaja. po wyschnieciu (ok. 24 godz a najlepiej 48) nie pachnie i nie smierdzi pod wplywem temperatury. co do wody szklanej to nie wiem o czym piszesz, chyba ze chodzi ci o szklo wodne ale to sie nie nadaje. jeszcze jakies pytania?:) sluze pomoca.
a jezeli polke posmaruje zywica to waz wypoczywajac na niej nie edzie zdzieral piasku
nie bedziej. jak powiedzialem po wyschnieciu spoina piasku ze styropianem bedzie tak twarda, ze predzej rozerwiesz styropian niz wykruszysz piasek z zywicy. ciezko ci bedzie nawet przebic te warstwe gwozdziem chyba, ze bedziesz stosowal super cienka warstwe zywicy:)