mam pytanko, moge uzyć maty grzewczej dla tgo zółwia ?:P, narazie go niczey mnie ogrzewalem :(, i jakoś caly czas lezy z glowa na ziemi wyciagnietą i tylk ochce saląte jeść, za mlodu chyba go do tego przywyczaiłęm
Wersja do druku
mam pytanko, moge uzyć maty grzewczej dla tgo zółwia ?:P, narazie go niczey mnie ogrzewalem :(, i jakoś caly czas lezy z glowa na ziemi wyciagnietą i tylk ochce saląte jeść, za mlodu chyba go do tego przywyczaiłęm
mata ok.ale zgodnie z instrykcją . Sałata to ...
przejrzyj starsze posty.Tam są jadłospisy dla stepowców!
Pamiętaj o lampie UVA i UVB
Pozdrawiam i życzę powodzenia w hodowli!
mata troche nie pasuje bo to nienaturalne ze cieplo idzie od podłoza:/ zainstaluj lampke, zwykla zarowka lustrzanka o odpowiedniej mocy wystarczy, z salasty zrezygnuj lepsze beda liscvuie fasoli, cykoria, mlecz teraz mozesz go znalesc na kazdej lace. Nie zapomnij tez o swietlowce:]
Może to i nienaturalne, ale żarówkę wyłączamy na noc i cóż wtedy, jeśli terra ma trzymać jakąś temperaturę?
> Może to i nienaturalne, ale żarówkę wyłączamy na noc i cóż
> wtedy, jeśli terra ma trzymać jakąś temperaturę?
Jesli pokojowa jest wystarczajaco wysoka to nie ma problemu, przeciez w nocy musi byc troche chlodniej niz w dzien. Jesli nie to mozna na noc zostawiac wlaczona czerwona zarowke. Poza tym terraria zamkniete nawet po wylaczeniu dziennego ogrzewania trzymaja cala noc odpowiednia temperature.
mozna zamontowac czerwona zarókw Heat Glo na przyklad....napisz jaka masz temp w nocy
Matę grzewczą dobrze jest połączyć z termoregulatorem nastawionym na np. 20 st.C Jest to jeden z elementów utrzymywania stabilnej temp. w terrarium. Drugim istotnym elementem będzie promiennik IR (lub tzw. żarówka lustrzanka) zawieszona min 30 cm od podłoża, pod którą zwierzę będzie miało możliwość wygrzewania.
no wystarczy dac lustrzanke o odpowiedniej mocy dac i ona wystarczająca wygrzeje gada jak i miejscowo podłoże ogrzeje :)
+UVB
To zależy od wielkości terrarium i tzw. monitoringu termicznego zbiornika. Ale faktycznie często wystarczy żarówka grzewcza
Również uważam, że jesli terrarium stoi w pokoju z normalna temperaturą starcza w zupełności ogrzewanie "od góry". W warunkacj naturalnych, w jakich żyją stepowce, dobowe wahania temperatury sa naprawdę znaczne! U nas w domu po nocy w temperaturze 17 stopni żółwie wstawały dziarsko rano, wygrzewały się pod żarówkami, jadły z apetytem, wędrowały po terrarium i ogólnie zaobserwowałam, że czują się lepiej, jesli występuje wyraźna różnica między temperaturą w dzien i w nocy.
Poza tym żółw zakopuje się w podłożu w poszukiwaniu chłodu i wilgoci. Więc mata nie ma zbyt wielkiego sensu skoro potrafi nagrzać podłoże od spodu do 40 stopni i wysuszyć je na wiór - wiem , co mówię, bo miałam takową przez okrągły... tydzień i wyrzuciłam ją do smieci.
Dodam jeszcze tylko, że żółwia równie łatwo przegrzać, co przeziębić...
Pozdrawiam
natalia