Witam !!
Mam mały problem z żółwiem czerwonolicym gdyż go wyciągne z akwa i trzymam w ręce to chce mnie ugryść!!! Co mam zrobic poradzcie mi !!!
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam !!
Mam mały problem z żółwiem czerwonolicym gdyż go wyciągne z akwa i trzymam w ręce to chce mnie ugryść!!! Co mam zrobic poradzcie mi !!!
Pozdrawiam
Ja mam podobnie, tyko jak je wyjmuje z akwa to nic sie niedzieje, ale jak wkładam reke do akwa to mnie gryzą! ;( Moje sa Meksykańskie, podobne do żółtolicych. Może ten zółw mysli że jesteś jedzeniem?! wszystko mozliwe
ICE91 napisał(a):
Co mam zrobic
Nie wyciagać żółwia kiedy to nie jest koniecznie potrzebne.
Ja żółwia wyciągam wtedy gdy wymianiam wode czyli raz na tydzień
Skoro już musisz go wyciągnąć, to zrób to tak, żeby nie miał możliwości ugryzienia, ani podrapania (chwyć go z tyłu). Dotyczy to głównie dojrzałych osobników, ponieważ ich ugryzienie może być dosyć bolesne...
Nic nie zrobisz - wiekszosc zolwi sie tak zachowuje - odruch obronny, a nie agresja czy jego zlosliwosc.
moja pociecha ugryzie wszystko co sie znajdzie w wodzi albo nad nia (nawet dlugopis) jak bire na rece jest potulna jak baranek...
spoko to naturalny odruch...
ja tam moge moim grzebać palcami w wodzie bez ryzyka ze zostanę przez któregos ugryziona. kiedys jak chcial mnie ugrysc wzielam go palcem w wode tak jakby wepchnelam od tamtego czasu nawet nie probuja lapac za palce po wyciągnieciu z akwarium tez nie gryzą.