Jakie sa obiawy kiedy zolw zmienia pancerz???
Bo moj ma takie jakby pekniecia, brazowe plamki i tak jakby przezroczyste plamki!!!
Czy to moze byc powodem ze dalej nic nie je???
Wersja do druku
Jakie sa obiawy kiedy zolw zmienia pancerz???
Bo moj ma takie jakby pekniecia, brazowe plamki i tak jakby przezroczyste plamki!!!
Czy to moze byc powodem ze dalej nic nie je???
to zółwie zmieniają pancerze? :/
Mozna to najprosciej nazwac zmienianiem pancerza ;) Podczas wzrostu, zewnetrzne plytki luszcza sie, czasem odpadaja. Zdarza sie to przez cale zycie zolwia, lecz z wiekiem coraz rzadziej, gdyz przyrosty sa coraz mniejsze. jesli chodzi o problem pleski, to ile juz Twoj zolw nie przyjmuje pokarmu? Bo piszac, ze nadal, to zdaje sie, ze troche to juz trwa. Zapewniles mu juz odpowiednie warunki? Jest wyspa i zarowka do wygrzewania nad nia (32-34 stopnie w najcieplejszym miejscu)? Zolw po posliku zawsze wychodzi na czesc ladowa, zeby strawic pokarm i przyswoic wszystkie mikroelementy z pokarmu. Jest UVB, tak potrzebne zolwiom? Czy woda ma odpowiednia temperature i jest czysta?. Pamietaj, ze utrzymywanie temp okolo 28 stopni wzmaga apetyt u zolwi i przyspiesza ich metabolizm. Bardzo duzo czynnikow wplywa na ogolna kondycje zolwia i jego apetyt. Postaraj sie zapewnic mu jak najlepsze warunki do zycia, a wszystko powinno byc dobrze. Jesli na prawde juz tak dlugo nie je, to moze te objawy, o ktorych piszesz to niedobor wapnia, albo jakis witamin, krzywica... Albo i zmiana pancerza :) Ale z Twojego opisu, tak na prawde za wiele sie nie dowiemy. Opisz dokladniej, moze zrob zdjecie i zamiesc na forum. Pozdrawiam.
Dzisiaj zauwazyłem ze zaczął cos tam skubać to dobra oznaka!!!
A ma zapewnione wszystkie waruki:
- ma grzałkę i odpowiednią temperaturę
- ma wyspę z lampą narazie UVA ale to sie zmieni
- jest tez filtr
Także uwazam ze nie ma najgorzej!!!
Ale juz jak zaczał cos jesc to mysle zemoze bedzie dobrze!!!
A co do pancerza to nie mam aparatu!!!
I tak jak pisałem ma brazowe plamki a gdzieniegdzie przezroczyste!!!
Jak go kupiłem to tego nie było!!!