Od kilku dni na powieżchni wody jest filetowo zielina bardzo cienit\utka błonka. Jak się dotknie palcem to rozpłynie się w miejscu. Zaznacam że woda w kranach nie juest z wodociągów i dodatkowo filtrowana.
Bardzo dziękuje za opowiedzi
Wersja do druku
Od kilku dni na powieżchni wody jest filetowo zielina bardzo cienit\utka błonka. Jak się dotknie palcem to rozpłynie się w miejscu. Zaznacam że woda w kranach nie juest z wodociągów i dodatkowo filtrowana.
Bardzo dziękuje za opowiedzi
Miałem to samo. Nie wiem dokładnie, czego to wynik, ale:
Wtedy miałem tak ustawione filtry, że woda na powierzchni praktycznie stała, założyłem deszczownice i tak ustawiłem wylot z filtra wewnętrznego by poruszał powierzchnię wody. Od tamtej pory problem nie powrócił (podstawą była chęć zmuszenia wody by ta z powierzchni też trafiła do filtra zabierając ze sobą wszelkie zanieczyszczenia. Oczywiście nigdy nie stosowałem chemii do czyszczenia czegokolwiek w zbiorniku i samego zbiornika –sól kuchenna i ostry zmywak/gąbka są idealne)
U mnie robi się to samo, ale dopiero gdy dłuższy czas nie wymieniam wody czyli gdzieś po 3-4 tygodniach. wymieniam zazwyczaj co taki okres czasu wiec nie ma problemu. wydaje mi sie ze to po prostu zanieczyszczenia ktore nie sa zbierane przez filtr
To jest tak zwany "kożuch baktryny". Należy stosować napowietrzanie albo w inny sposób wywołać ruch powierzchni wody aby go rozbić.