Witam Wszystkich!!!!!!
Kupiłem niedawno filtr zewnętrzny, po miesiącu wężyki były zapchane.
Jak je przeczyścić? Czy jest jakiś sposób żeby się nie zapychały?
Wersja do druku
Witam Wszystkich!!!!!!
Kupiłem niedawno filtr zewnętrzny, po miesiącu wężyki były zapchane.
Jak je przeczyścić? Czy jest jakiś sposób żeby się nie zapychały?
raczej nie, po czasie i tak się zaszlamują .... możesz zrobić czyścik z kawałka gąbki albo szmatki przyczepionej do w miare sztywnego druta, linki itp. i poprostu przeciągnąć przez węzyk (troche pracochłonne i syfiate....) lub węzyki podpiąć pod kran i puścić wode pod pełnym ciśnieniem przy tym zagniatając rurki, wszystkie syfy powinny puścić... (dzieje się tak przy stosunkowo małym akwa i małej ilości wody) może Jojek coś dopisze jak radzi sobie z tym problemem.
trzeba zanabyć wyciorek :) ("Szczotka na żyłce do węża" lub "Szczotka sztywna do węża" )
Są do kupienia w Akwarystykach cena zależy do producenta i średnicy rurek. ok. 15 - 20 pln.
Ja używam na żyłce bo rurki mają 1,5 -2 m.
Robota owszem syfiasta (rurki zarastają mi glonem przy świetlówkach), ale raz na 1,5 - 2 mieś jak czyszczę filtr to przecieram rurki i u mnie to wystarcza. Jak się zamontuje szybko złączki to można cyknąć rurkę bez większego problemu (ale idzie się w koszta).
Witam.
krist napisał(a):
> stosunkowo małym akwa i małej ilości wody) może Jojek coś
> dopisze jak radzi sobie z tym problemem.
Mam rury o dużej średnicy. I nawet jak trochę zarosną to nie ma to znaczenia na pracę filtra.
Do czasu gdy urządziłem akwarium zgrubsza wg porad Jojka po prostu co dwa tygodnie zmieniałem wodę i wężyki na nowe (kupowane z metra w Castoramie nie wychodzą drogo). Teraz po założeniu filru dennego z pompą Aquashut i pomocniczo filtru kaskadowego Aquaclear 300, od 6 tygodni wodę mam krystaliczną. W grubej rurze od kaskady czasami zbiorą się jakieś resztki roślin ale jej czyszczenie trwa kilka minut. Gdy zamiast filtru dennego miałem kubełkowy zewnętrzny z rurkami to własnie nie tylko się zapychały ale i osadzał się na nich osad o zapachu pleśni, dlatego więc je wyrzucałem. Wiem, że Jojek ma duże doświadczenie i zaleca filtr kubełkowy zewnętrzny ale może ma jakiś specjalny patent, że w jego rurkach osadza się mniej niż u innych ;-). Ja właśnie z powodu rurek z kubełka zrezygnowałem.