Re: lapie powietrze dziobem
aha... temperatura wody : 23-25 stopni, a na powierzchni od 24 - 30 stopni
TO ŁAPANIE POWIETRZA NOSEM I PŁYWANIE W NIENORMALNEJ POZYCJI TO JEST NAJPEWNIEJ ZAPALENIE PŁUC MOŻLIWE ŻE MIAŁEŚ ZBYT DUŻE RÓŻNICE MIĘDZY DNIEM A NOCĄ LUB KILKAKROTNE DUŻE WACHANIA TEMPERATURY. ZABURZENIA W UKŁADZIE ODDECHOWYM MOGĄ BYĆ TEŻ SPOWODOWANE RÓŻNYMI WYZIEWAMI WIĘC JEŚLI MIAŁEŚ COŚ W DOMU OSTATNIO MALOWANE TO TO MOŻE BYĆ PRZYCZYNA.
no wlasnie tu jest problem... bo nie wiem od czego to ma... w domu nie mialem zadnego malewania ani niczego takiego co moglby mu zaszkodzic...
a w nocy nie ma praktycznie roznicy w jego terra - moze 2 stopniowa ...
w sumie nei chodzi mi juz o sam powod choroby... ale o jego leczenie, bo takie zapelnie pluc to nie blaha sprawa...
moze mi ktos cosik poradzic? plissss :D
mój żółw (grecki) kiedyś chorował podobnie, żadnych objawów poza głośnym kichaniem i kłapaniem dziobem co jakiś czas. Ponieważ nie mam w okolicy veta, podałem mu dostępny w sklepach preparat sery - bronchipur. Kilka dni kuracji i wszystko wróciło do normy.
Jak napisał MataManX jest to prawdopodobnie zapalenie płuc (Twój opis na to wskazuje) narazie podnieś mu temperature wody 28-29 st i podaj dodatkowo witaminy, jeśli zacznie jeszcze bardziej pływac przechylony na jedną strone może to swiadczyć o rozszerzaniu choroby i wizyta u weta bedzie konieczna.
podnoszac temperature wody podnies i temperature powietrza! W ten sposob wyleczylem (lekow nie podawalem) jednego z moich zolwi kilka miesiecy temu (byl jeszcze maluszkiem). Drugiego nie wyleczylem... A trzeci nigdy na nic nie chorowal.
skontaktowalem sie z Jarkiem Zajączkowskim i polecil mi cieple kapiele w antybiotyku dla golebi: Enrofloksacyna. dzis odbieram ten lek od weta i zaczynam kuracje.
a temp mu nie podnosilem bo wtedy jeszcze gorzej mu sie oddychalo...
thx za porady.
pozdro!!!