Czy kabel grzewczy jest konieczny, czy można go zastąpić np.lampką?
Wersja do druku
Czy kabel grzewczy jest konieczny, czy można go zastąpić np.lampką?
mozna zastąpić lampą, żarówką, grzałką w gipsie...
matą grzewczą, świetlówką, moze jeszcze mi się coś przypomnie, ale napewno jeszcze ktoś ci napisze coś :D
chrzanu napisał(a):
> mozna zastąpić [...] świetlówką, [...]
No świetlówką to akurat niebardzo...
Witam
Ja uzywam tylko i wylacznie mat grzejnych i uwazam ze sa zajefajne. Jest cieplo ale nie za goraco :D i zwierzaczki nie moga sie poparzyc :)
Pozdrawiam
A gdzie można kupić taką mate bo na allegro widze tylko maty do lusterek samochodowych i ile ona gdzieś tak kosztuje?
jak nie bardzo jak świetłówka też podtrzymuje ciepło, tylko że mało. ale można zastosowac.
w sklepach zoo, na giełdach terra, ale maty są dużo droższe od kabli, ja polecam kable z termostatem.
Świetlówka jest głównie źródłem światła, emituje minimalne ilości ciepła. Swietlówek nie używa sie do ogrzewania terrarium. Przy dobrej wentylacji w terrarium świetlówka MINIMALNIE podniesie temperaturę w górnej części terrarium. Ja polecam promiennik plus mata grzewcza. Maty grzewcze są dostepne u Sułka http://www.biofil.pl
W ZOO-HICIE mają ale maty są dość drogie. Lepiej dogrzewaj żarówką.
Dobre sa zarowki dajace cieplo marki OSRAM. Na opakowaniu od tych zarowek jest napisana temperatura jaka wytwarza ta zarowka. jak dobrze pamietam to 30w czerwona kosztuje prawie 10, a dajce biale swiatlo ok 6zl. Sa to zarowki z odblysnikiem, wiec nie trzeba sie specjalnie bawic w oprawki. Pozdro