Re: Dziwne zachowanie zolwia
Myślę,że nie ma się czym przejmować,bo u mnie sie zdarza podobnie-a mam dwa czerwonolice.Zauważyłem to już dawno,ale myślałem,że one tylko łapią swoje odchody i je zaraz wypluwają(jak jakaś rozdrabniarka)-przynajmniej jest tak u mnie.Pewnie przy tym jakąs część połykają,ale nie widzę,żeby z tego powodu coś im dolegało.
Nie wiem czym to jest u żólwi spowodowane ale jest częste u gryzoni np w ten sposób są odzyskiwane elementy których zwierze nie zdążyło strawić
Zastanowiłbym się nad podawaniem żółwiowi witamin i mikroelementów. Widocznie ma on większe zapotrzebowanie na te składniki niż otrzymuje w podawanym pokarmie. Jedząc kupkę uzupełniał braki.
Popzdrawiam
A propos witamin, to dostaje je raz w tygodniu w postaci 1-2 kropel Reptilinu Sery, jakoze zolwik jeszcze maly. No ale przynajmniej sie uspokoilem, ze nic mu nie zaszkodzi. Dzieki za odzew.
U mnie jest to samo nieraz widziałem jak jeden podjadał kupke drugiego...(beeee) ale po tym jak dostały mięsko (chude) jakiegoś ssaka, więc jeśli żółwie czerwonolice niezbyt dobrze trawią mięso ssaków to musi być poczęści wydalane w pełni nie strawione dlatego zostaje powtórnie zjedzone... Taka jest moja teoria może się mylę!? jest to nieodosobniony przypadek nieraz widziałem jak pies wygrzebywał z piasku kupki kota i je zjadał... czy ktos mi to mógł wytłómaczyc?.....