Rodzina: Emydidae*
Znalazłem w internecie takie określenia
(żółwie słodkowodne)
(żółwie błotne)
(Żółwie wodne)
(Żółwie błotne, pudełkowe i wodne)
i kombinacje tych określeń.
Czy ktoś może mnie oświecić na 100%
Który opis jast właściwy i dlaczego?
Wersja do druku
Rodzina: Emydidae*
Znalazłem w internecie takie określenia
(żółwie słodkowodne)
(żółwie błotne)
(Żółwie wodne)
(Żółwie błotne, pudełkowe i wodne)
i kombinacje tych określeń.
Czy ktoś może mnie oświecić na 100%
Który opis jast właściwy i dlaczego?
praktycznie każde pasuje do nich spotkałem sie z Emydidae i wyszczególnione żolwie błotne i pudełkowe
a pozatym nazewnictwo jest bardzo różne w róznych opracowaniach wiec nazwy te są do użytku zamiennego
Nie powiedziałeś nic nowego.
Że jest różne i że stosowane zamiennie to widać. Ale mi chodzi o to czy jest to jakoś odgórnie kontrolowane i ujednolicane. Jak każdy będzie nazywał po swojemu to będzie bałagan, na przykład jak ja będę mówił o żółwiach wodnych a ty o błotnych to osoba nie w temacie się pogubi. Wiem że po to są nazwy łacińskie ale chcę widzieć, czy została ustalona jednolita oficjalna nazwa polska.
nie ma poprpstu każdy autor wprowadza wszystko jak chce (olewając często zasady taksonomii i kladystyki) i jeśli łaciny nie myli i poda gatunek to nazwa polska grupki danych żółwi nie jest określona wszędzie są inne
> (żółwie słodkowodne)
> (żółwie błotne)
> (Żółwie wodne)
> (Żółwie błotne, pudełkowe i wodne)
Mysle, ze bierze sie to stad, ze rodzine ta niektorzy autorzy dziela na podrodziny. Poza tym nie ma jednej ustalonej nazwy. Nie ma instytucji, ktora by to kontrolowala.
Amerykanie też używają wielu określeń.
Poczekam aż sprawa zostanie unormowana a na razie pozostanę przy określeniu "Żółwie błotne, pudełkowe i wodne", które przynajmniej nie doprowadza do paradoksów i niejasności.
Dzięki za wypowiedzi.
Pozdrawiam
Do niejasności nie doprowadza po prostu nazwa "Emydidae" i najlepiej przy niej pozostać. Przytoczona polskie określenie "żółwie błotne, pudełkowe i wodne" jest zupełnie nieprecyzyjna i niekonsekwentna; żółwie błotne to nazwa gatunkowa jednego gatunku, pudełkowe to nazwa całego rodzaju Terrapana, a żółwi wodnych (o wodnym trybie życia) jest sporo także poza rodziną Emydidae. Słowem "groch z kapustą. Poza tym nie stosuje się dla nazwania jednej rodziny nazw tak rozbudowanych. Miliony gatunków nie ma polskich nazw, tysiące rodzin, więc Emydidae też mieć nie muszą. Nie wymyślono w każdym razie żadnej zgrabnej nazwy. Juszczyk używał pojęcia "żółwie słodkowodne" i choć nie jest ona najbardziej precyzyjna, jeśli już ktoś musi to polecałbym tę właśnie nazwę.
Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Oczywiście ma Pan absolutną rację. Zgadzam się że wiele gatunków nie ma polskich nazw ale ten przypadak był trochę inny bo w wielu miejscach podawano nazwy ale na tyle różne od siebie (takie jak podałem) że mnie to zastanowiło a nie chciałem podawać na swojej stronie błędnych informacji. Ostatecznie dałem się skołować ale Pan wszystko wyjaśnił.
Pozdrawiam