Re: Czerwonolicy - zły stan
Idz do weterynaza, albo poczekaj na odpowiedzi dr roberta lub dr jarka zajaczkowsiego
Zółw ozdobny - M.Rorner, H.D. Philippen str. 61, ale najlepiej poczekać na opinie doktorów.
Witam , od dłuższego czasu hoduję żółwiki czerwonolice, Jeden z moich żółwików chorował na oczy , miał je mocno opuchnięte. Dostawał zastrzyki z antybiotyku( z kortyzonu ) W jakimś stopniu pomogło , ale prawdziwą i szybką poprawę przyniosło podawanie mu surowej WOŁOWINY. Zółwik w dwa tygodnie przestał chorować i opuchlizna z oczu zeszła. a powiem tylko tyle że nie otwierał oczy podczas choroby przez prawie dwa miesiące. Jego choroba wynikała z niedoboru witamin i minerałów. WOŁOWINA postawi na nogi Twojego żółwika , zaufaj mi !!!
Wołowina nie zawiera zbyt wiele witamin> Wapnia też jest stosunkowo mało. Karmienie waranów wyłącznie mięsem wołowym doprowadza do MBD. Proponuję podawać rozmrożone Stynki (całe ryby) zmoczone w witaminie AE oraz kąpiele antybiotykowe.
Żółwia musi obejrzeć lekarz. Ogólny zły stan zdrowia wskazuje na chorobę układu oddechowego, gdzie obrzęk powiek jest jednym z objawów.
Witaj Tomku. :)))).
Nie musisz usprawiedliwiać swoich poglądów :))) Możemy się wymienić
doświadczeniami............
Wołowina moim zdaniem nie jest dobrą karmą dla gadów (w tym żółwi) - jedynie
co może pomóc to wesprzeć osłabiony organizm - przy niedożywieniu i długim
niejedzeniu. Nie może być podawana długo i jako tzw. monodieta. Niestety
nie leczy zapalenia płuc, niewydolności nerek, obrzęku gruczołu Hardera,
niedoboru wapnia czy witaminy A (to najczęstsze przyczyny symetrycznego
obrzęku powiek). Podejrzewam, że na nogi postawiły Twojego żółwia sterydy -
wołowina go jedynie wzmocniła jako pokarm. Stynki (ryby), ślimaki wodne itp.
jako naturalny i pełnowartościowy (szkielet, wątroba, mięśnie) pokarm dla
mięsożetnych gadów wodnych jest godny propagowania (zamiast wołowiny - b.często stosowanej jako jedyny pokarm - i niestety równie często doprowadzającej do odwapnienia itd. - "miękka skorupa") Zauważyłem jeszcze jedno - po sterydach zwierzęta szybko poprawiają sobie apetyt - podobnie do Schwarzeneger'a - jednak bez osłony antybiotykowej nie powinno się ichpodawać. Twój zwierzaczek miał szczęście.......
Z "doktorskim" pozdrowieniem Jarek Zajączkowski DVM - nie gniewaj się na mnie ;)))))))))
Wesołych Świąt!!!!!!!!!
Kiedys tez to spotkalo mojego zulwia. Wyczytalem gdzieś w książce o naparze z rumianku który dobze dziala na opuchniete oczy zulwi. - Pomogło!!!
Zamień wodę w terrarium na LEKKI napar rumianku. Naprawdę z czasem mu pzechodzi.
Tylko uważaj żeby nie był za mocny bo jeszcze się otruje czy coś.