Do ilu tak naprawde dorastaja przecietnie Boa constrictor?? tzn, nie te czyste, tylko te kundelki, ktore mozna kupic najczesciej i najtanie?? Bo w opisie nie jest to zbyt jasno podane. Ile czasu minie nim malutki wezyk dorosnie do takich rozmiarow??
Wersja do druku
Do ilu tak naprawde dorastaja przecietnie Boa constrictor?? tzn, nie te czyste, tylko te kundelki, ktore mozna kupic najczesciej i najtanie?? Bo w opisie nie jest to zbyt jasno podane. Ile czasu minie nim malutki wezyk dorosnie do takich rozmiarow??
Archiwum postów przeszukać trzeba.
Samice przeciętnie 180-200 cm , rzadko więcej , samce około 160cm .
Z kundelkami różnie bywa, teraz coraz więcej jest krzyżowanych z czystymi imperatorami, przez co są znacznie mniejsze. Dorosła samica rzadko przekracza 250cm. Samce są mniejsze do jakiś 150-180cm.
Wielkość
Dorasta w zależności od podgatunku 3 - 4 metrów, max. 5,6 m. Samice są zazwyczaj o 30 - 50 cm dłuższe od samców. Osobniki hodowane w niewoli rzadko osiągają długość 3,5 metra co jest skutkiem częstego chowu wsobnego spokrewnionych osobników.
w opisach ze do 3.5 m ????
Rozmiar naszych mieszanych boa dusicieli jest zależy od
1. Płci dorosłe czyli jakieś 5 letnie sztuki samce sa mniejsze o jakieś 30 - 50 cm od samic tego samego pochodzenia i trzymane w tych samych warunkach.
2. warunki utrzymania przede wszystkim karmienie, jego intensywnośc i jakośc pokarmu. Można spotka 3 letniego boa dusiciela co metra nie przekracza bo był karmiony myszką raz na dwa tygodnioe albo metrowego roczniaka karmionego co 5 dni myszami, szczurami, pisklakami a te były wcześniej nakarmione warzywami, owocami i ziarnem by zawiera więcej witaminek i materialu balastowego.
inne waunki utrzymania to temperatura bo odpowiednio wysoka to szybszy metabolizm gada i jego wzrost, pod warunkiem odpowiedniego karmienia.
konkludując to że kupisz sobie samca nie oznacza ze bedzie mniejszy od samicy twego kumpla
to, że karmisz weża rzadzej i mniejszym pokarmem nie oznacza, że będzie mniejszy bo gad poprostu moze zdechnąc
najwieksza samica boa kolumbijskiego w Niemczech w wieku 8 lat osiagnęła ponad 30 kg wagi i 320 cm i jest karmiona królikami i dyuzymi świnakmi morskimi.
doniesienia o najwiekszym boa dusicielu złapanym w naturze 5,6 m były pomyłką i dotyczyły samicy anaknondy zielonej..
można uznac ze mieszańce moga osoiągnac w naszych terrariach samica 230 cm - zazwyczaj nie przekraczają 2 metrów a samce jakieś 180 cmale to wszystko jest zmienne.
Wiecej info w październiku "Boa dusicel - poradnik hodowcy"
Pozdrawiam
Mój samiec który był dobrze karmiony ma teraz 190cm i 3.5 roku.Mam też 3 letnią samice którą kupiłem niedawno i ma zaledwie 160cm a kolega ma z tego samego miotu i ma w tej chwili ok 2 m i była dobrze karmiona.
Wicu: czy dobrze rozumiem, że w październiku ukaże się twoja książka wreszcie?? Jeśli tak to super ;D
Mam zamiar sobie na razie samice kupic i najwyzej kiedys dokupic samca ;) Terrarium w trakcie budowy, niebawem powinno byc gotowe ;)