Witam, jak duże są jaja zbożówek? Proszę o podanie mniej więcej wymiarów.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam, jak duże są jaja zbożówek? Proszę o podanie mniej więcej wymiarów.
Pozdrawiam
wszystko zależy od wielu czynników, w tym wieku samicy, liczby zniesionych jaj, "jakości" samca itd. Mniej więcej - długość jaja węża zbożowego, to około 3,5 - 4,5 cm, szerokość 1,5 - 2 cm. Ale generalnie wszystko zależy od samego węża.
Dzięki za info bo właśnie się tak martwie bo mam dwie zbożówki od ponad 1,5 roku według mnie są małe bo mają nieco ponad 100cm długości, a obwód ich to ok 7cm, średnica 3cm, dodam że cały czas trzymam je razem i jeszcze ani razu ich nie zimowałem a od miesiąca są bardzo aktywne i ciągle razem po sobie pełzają po terra. Mam nadzieje ze to nie oznacza że będą kopulować bo jak dla mnie są za małe z drugiej jednak strony bardzo bym się cieszył tylko kewstia tego że się denerwuje że są jak dla mnie to jeszcze za młode na rozmnażanie.
Co Wy o tym sądzicie ?
Ponad metrowe zbożówki są już dojrzałe do rozrodu. One potrafią rozmnażać się przy długości 60 cm, niestety z wielką szkodą dla samicy:(. Być może, że będą kopulować. Widziałeś próby?
Widziałem jak pełzają po cały terrarium obok siebie po sobie jak nigdy w sumie nie boją się jak się na nie patrzy ani nic cały czas zajęci sobą ale samej kopulacji nie wiedziałem nie maiłem czasu wpatrywać się codziennie godzinami w terra (praca, uczelnia itp)
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi (pewnie będę musiał niedługo pomyśleć o budowie inkubatora) no i moje doświadczenia oczywiście umieszcze na http://www.guttata.pl